Hámori-tó
Cím
Lillafüred
48.105316 N, 20.622395 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A lenyűgöző környezetben lévő Hámori-tó a Garadna patak felduzzasztásával keletkezett. Létesítésének szükségessége már az ómassai vasolvasztó építése után felvetődött, hiszen sem a Garadna patak, sem a feltörő források vize nem volt elég a hámorok egyenletes működtetésének biztosításához. A XIX. században a kiszakadt tógát több árvizet is okozott, de a múlt századból vannak olyan feljegyzések is, hogy aszály idején megcsapolták a tavat, vizével mosva át a Szinva medrét, hogy elkerüljék a pangó víz okozta fertőzéseket. A feneketlen tó legendája vagy a visszamaradt tengerszem története időnként fel-felbukkant a faszén- és mészégetők, az erdei munkások között, de a tó sohasem bántott, a hiedelmekben szörny nélküli jó tóként élt.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.