Református templom
Cím
Laskod
Kossuth Lajos u.
48.052368 N, 22.043281 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A templomot az 1990-es évek elejéig, a középkori freskótöredékekre való rátalálásig nem sorolták az első osztályú műemlékek közé, addig ugyanis falkutatás nem folyt itt, s ekkor is csak véletlenszerűen, az újkorinak vélt épület felújítása során kerültek elő a templom korábbi eredetére utaló falképmaradványok. Ezzel azonban elindult egy, nemcsak a freskókra, hanem az egész épületre vonatkozó kutatási-, majd helyreállítási tevékenység.

Az eredetileg egyhajós, félköríves szentélyzáródású kis templom a 13. században épült; az eltérő korú falképrétegek tanúsága szerint többször megújíthatták, míg a 19. század első felében kelet felé - a szentély elbontásával - kibővítették, végül 1863-ban tornyot emeltek nyugati bejárata elé.
A hajó északi és déli oldalain talált freskók három különböző korszakból származnak: legjelentősebbek a mai Magyarország területén eddig megtalált legrégibb Szent László legenda részletei, ezen a rétegen néhol - a csarodaihoz hasonló - figurális ábrázolás látható, az egyik ablakbéllet körül pedig a reformáció utáni, virágos-indás, palmettákkal ékesített, architektonikus díszítés maradt ránk. Az elméleti rekonstrukció felállítását követően a helyreállítás célját határoztuk meg: méltó környezetet teremteni a restaurálandó, értékes freskóknak amellett, hogy megtartsuk illetve lehetőség szerint kissé bővítsük az eddigi református templomteret.
Az építészeti kialakítás koncepciója ennek értelmében a múlt és a jelen találkozásának bemutatása, melynek alapgondolata az volt, hogy a jelenlegi, síkmennyezetes tér különösebb megzavarása nélkül valamennyire érzékeltessük a középkori freskók egykori helyszínéül szolgáló, eredeti templomtér élményét is, amellett, hogy az épület aránytalan tömegén javítsunk.
A középkori térélmény bemutatása valamint a templom külső képének - felkiáltójel-szerű, magas torony mögött alacsony, unalmasan hosszú hajó - előnyösebbé formálása érdekében egyaránt célszerűnek tűnt a románkori hajó eredeti falkorona-magasságainak visszaállítása.
Mivel - szintén a középkori belső érzékeltetése végett - az újkori ablakok befalazásra-, a falkutatás során megtalált résablakok pedig visszaállításra kerültek, a templomtérnek ez a szakasza sötétebb lett volna, ezért ezt a bizonyos falkorona-megemelést üvegből képzeltük el.


A románkori alaprajz fölötti nyitott fedélszék hangsúlyozottan a mai belső térben az egykori külső tömeget mutatja be, ez kívülről ugyanis a 19. századi bővítések miatt nem volt lehetséges.
Ez a szokatlan kialakítás ugyanakkor nem változtatta meg radikálisan a református templombelsőt - kisebb módosítások az egyik karzatnak a freskók kiszabadítása érdekében történt elbontása valamint az előtérnek az ezáltal is a református liturgiának megfelelően centrálisabbá váló templomtérhez való kapcsolása -, hiszen a jelzésszerű bemutatás az eddigi templomtéren kívül: a padlóburkolatban illetve a képzeletbeli mennyezeti sík fölött készült.
A téglaburkolatban eltérő mintával raktuk ki a diadalív és az apszis falának alaprajzát; ennek megfelelő ívet formáltunk dupla pallóból a kazettás mennyezet síkjában, és egy abból induló félkúp-deszkázat zárja le a fedélszék nyitott részét.
A nyugati faltól a diadalív vonaláig egymástól egyforma távolságban elhelyezett négy, szintén dupla- illetve ezek közé tervezett szimpla pallókból készült fa rácsostartó hordja a megemelt tetőszerkezetet.
Az egységes református tér megőrzése érdekében a 19. századi bővítés felett kialakított kazettás mennyezet osztásait hosszirányban a nyitott fedélszék alatt is végigfuttattuk, így a kissé nyomott, sík mennyezet érzete ezen a részen is megmaradt, áttörtsége révén viszont elénk tárul az eredeti kis templom negatív sziluettje: a jelenből bújik elő a múlt és nem a múlt töredékessége szabdalja szét a jelent!
A tartószerkezeti elemeket nyers színűre hagyva az egykori lefedést bemutató deszkázathoz mahagóni pácolást, míg a kazettaosztóknak egy megtalált, eredeti darab alapján meghatározott kék festést képzeltünk el.
A templombelső mesterséges megvilágítását a hajó bővítményi részén és a déli előtérben a mennyezeti kazetták síkjába rejtett, kis méretű halogénlámpák, az eredeti templomrészen pedig a falkoronára elhelyezett világítótestek biztosítják.
A helyreállítás elkészültével az értékes falképek környezetének megteremtése az épület értékét is növelő bemutatással - melyben tulajdonképpen az eredeti kis középkori katolikus templomot befoglaló tömeg és a mai református templomtér áthatásáról beszélhetünk - a régi és az új ötvözetét alkotó tér kialakításával teljesült.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.