Diószegi gyűjtemény
Cím
Kunszentmiklós
Szappanos Lukács utca 2.
47.025453 N, 19.125984 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Diószegi Balázs Munkácsy-, és Székely Bertalan-díjas festőművész szülőháza a valamikori Bacsó Béla, ma Szappanos Lukács utca 2 szám alatt.
Az utca bal oldalán az első ház, pici kis régi paraszti épület. Olyan, mint Diószegi Balázs és szülei.
Egyszerű, kicsit szegényes, nádtetős, jellegzetes kiskunsági parasztház.

Diószegi Balázs 1914-ben született. Korán árvaságra jutott, édesapja az első világháborúban maradt oda. Gimnáziumi tanulmányait Kunszentmiklóson végezte, rajztanára Gál Sándor volt. A főiskolán Rudnay Gyula tanítványa volt. Később újvidékre, Nyíregyházára, majd legvégül Kiskunhalasra került. Művészete itt teljesedett ki, amelynek eredményeként 1981-ben Munkácsy-díjjal tüntették ki.

A szülőházat 1981-ben alakították át emlékházzá, ahol több Diószegi Balázs által adományozott festményt állítottak ki.
Az emlékház az óta sok mindent megélt. Komoly állagromlást és felújítást egyaránt. Az utóbbi né­hány évben stagnált, de újra van remény, hogy a Diószegi emlékház régi fényében ragyogjon.

Az épület négy helyiségből és egy udvari pihenőből áll.
Az utcafronti nagyszobában és a konyhában augusztus 20-tól Kunkovács László fotóművész alkotásai láthatók, Székely Gábor Petőfi kutató kalauzolása mellett.
A kisszobában néhány ránk maradt Diószegi Balázs relikvia lesz látható, többek között a Munkácsy-díj is. De egy-egy kedvenc ruhadarabja, vagy festés közben használt eszköze is.

A negyedik helyiség raktározási célokat szolgál, hiszen az emlékház ki nem állított tárgyai között nagyon sok fontos helytörténeti témájú dolog található.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.