Evangélikus templom
Cím
Kővágóörs
Jókai u.
46.850525 N, 17.601145 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Kővágóörs középkori eredetű, majd barokk stílusban átépített templom a település központjában, kiemelkedő sziklaszirtre épült.
A belsőt felül cseh boltozatsor fedi.
A teret szinte teljesen betölti a nyugati tégla-, a déli és északi fakarzat, valamint a XVIII. századi padok.
Mind a külső, mind a belső megjelenésében barokk templom középső szakasza magába foglal egy korábbi XIII. század első harmadára tehető román templomot.
A templom berendezése között szép míves készítmény a szószékoltár, mely a XVIII. századból való, a keresztelőmedence 1866-ból származik.
Az orgona 1833-ból való.


Gótikus Piéta szobor töredékei a kővágóörsi evangélikus templom 1985-87-es régészeti ásatás során kerültek elő a középkori torony aljában sziklába vésett kővel falazott kripta betöltéséből.
A meglévő kisszámú töredék alapján Bérci László művészettörténész közreműködésével sikerült a pieta típusának meghatározása és készítésének térben és időben való elhelyezése.
A restaurált szobor, eddigi ismereteink szerint a mai Magyarország területén fellelt legkorábbi, s ez idáig egyetlen gótikus pieta.
A pieta a gótikus falképekkel együtt a templom középkori történetének része, s a korabeli misztikus vallásosság magas színvonalú tárgyi emléke.
Az OMF 1982, 1985, 1987-ben helyreállítást megelőző régészeti kutatásokat végzett a templomban, melynek alapján a későbbiekben történtek a helyreállítások.
Templomunkat tavasztól-őszig folyamatosan látogatják erdei iskolák, egyházi iskolák és a térséget felkereső magyar és külföldi érdeklődő turisták.
A templom előtere egész év folyamán nyitva áll, a belső teret (a gótikus pieta szobrot, falfestményeket) külső ráccsal védjük az esetleges rongálásokkal szemben.
Kérésre, - amennyiben lehetséges - előzetes bejelentés nélkül is megmutatjuk templomunkat, ingyenes idegenvezetéssel.
A templom bemutatása után rendszerint a volt algimnázium előtere is bemutatásra kerül.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.