Szentháromság-szobor
Cím
Kőszeg
Fő tér
47.388171 N, 16.541843 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A szobrot a pestis leküzdésének emlékére emelték 1713-ban. A kőszegi pestisszobor egyike a legkorábbi magyarországi Szentháromság-szobroknak. A fertőrákosi mészkő anyaga nemigen tud ellenállni az időnek, ezért 1813-ban, 1869-ben és 1974-ben is restaurálni kellett. A mű hármas tagozódású: talapzatból (posztamens), oszlopból és szoborból áll. A nyolcszögletű, tagolt talapzat kiugratott sarkain négy szent szobra emelkedik. Elöl, jobb oldalon Szent Rókust látjuk vándorbottal, lábánál kutyával, bal oldalon Szent Sebestyén ókeresztény vértanú nyílvesszőkkel átdöfött alakja látható. A posztamens hátsó két sarkán Szent József és Nepomuki Szent János szoboralakja helyezkedik el. A talapzat főhomlokzati felületén levő relief Szent Rozália alakját örökíti meg, akinek kultuszát az Esterházyak terjesztették el Magyarországon. A csavart törzsű, korinthoszi fejezetes oszlopon szárnyas angyalfejek és életnagyságú kifaragott puttók láthatók. Az oszlop Fő tér felé néző oldalát a puttók számával is hangsúlyozta a művész. A legfelső puttófigura szalagján olvasható latin nyelvű szöveg kronosztichonja az 1713-as évszámot jelzi. Lapos DIVa trIas LIbera faMe pesteqVe beLLo (Szentháromság szabadítsd meg az elesetteket az éhségtől, a pestistől és a háborútól). A szöveg utalás arra, hogy 1710-ben a hadak hozta pestis következtében csaknem 600-an haltak meg Kőszegen, amikor a város mindössze 2500 lelket számlált. Az oszlop tetején lévő Szentháromság-ábrázolás főalakja a trónszéken ülő, pápai süveges Atyaisten, ölében a keresztre feszített Fiú. A Szentléleket szimbolizáló galambot a két főalak alatt az oszlopfőbe helyezte el a művész, eltérően az általában szokásos kompozícióktól. Forrás: Dr Bariska István, Németh Adél: Kőszeg
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.