Mária-szobor
Cím
Kőszeg
Jurisics tér
47.389011 N, 16.540609 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Jurisics tér elliptikus vonalú, lépcsőzetesen kiemelt részén áll a Mária-szobor. A szobor 1739-ben készült, Lorenz Eisenköbel soproni kőfaragómester munkája volt, akit a város a Mária-kultusz ellen tiltakozó protestánsokra kivetett pénzbírságból fizetett meg. A szobor hatszögletű posztamensét (alapzatát) kőbábos kerítés veszi körül. Eredeti formájában csak lánccal összekapcsolt hat tömzsi homokkőoszlop határolta. A posztamens északnyugati oldalába vésett szöveg kronosztichonja utal a készítés évére, 1739-re: HonorI VIrgInIs DeIparae RosarII RegInae PosVIt CoLossVM LIbera RegIaqVe Vrbs GInsIenIs (Az istenszülő Szűznek, a rózsafüzér királynéjának tiszteletére állította azt az oszlopot Kőszeg szabad királyi városa). A posztamens déli oldalán ugyancsak 1739-es latin felirat áll: Regina Sacratissimi Rosarii Ora Nobis - 1739 (A legszentebb rózsafüzér királynéja, imádkozz értünk - 1739.) A posztamensen csavart törzsű, csigás fejezetű oszlop emelkedik. A fejezet fölötti lemezen helyezkedik el az összekulcsolt kezű főalak, a szokásos ábrázolásban: földgömbön állva, lába alatt kígyóval, feje fölött csillagkoszorúval. A szobor kissé provinciális jellegű, finom barokk munka. (Festését Óberer János kőszegi képíró végezte.) Lorenz Eisenköbel szobrát először 1853-ban restaurálták. Erről tudósít minket a poszatmens északkeleti oldalán lévő felirat: Stat Vam HanC RenoVantIbVs InCoLIs GInsIensIbVs a VXILIIs VIrgo DeIpara AssIstIto (Légy oltalmazója istenszülő Szűz Kőszeg polgárainak, akik ezt a szobrot megújítják!).
A szövegben levő kiemelt, római számértékű betűk adják ki a helyreállítás évszámát. A legutolsó, 1977-es restaurálása a nevezetes 1912-es előzte meg, amelyet ugyancsak latin nyelvű szöveg örökít meg: Sub tuum praesidium confugerunt scelesti, nunc autem statuam tuam renovates Urbs regia, libera fidelesque - 1912 (A bűnösök oltalmad alá menekültek, most pedig szobrokat megújítják: a szabad királyi város és a hívők - 1912.) Ekkor nemcsak a posztamensen álló három mellékalakot: Szent Joachim, Szent Anna és Szent József szoboralakjait távolították el indokolatlanul - úgy, hogy ma sem tudjuk hollétüket -, hanem a főalakot is kicserélték. Az eredeti, 1739-es Mária-szobrot végül is 1977-ben helyezték vissza, ezzel - több mint ötven esztendő múltán - legalább a főalak a helyére került. Az 1912-es változat a plébánia udvarán áll. A csavart törzsű barokk oszlopon kis puttófigurák láthatók. Nagyon szép a kőbábos kerítés míves kovácsoltvas ajtaja. Az 1977-es restaurálást Molnár Jenő szobrászművész és Sárközi Ferenc díszítő szobrász végezték. Forrás: Dr Bariska István, Németh Adél: Kőszeg
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.