Kisvárdai vár
Cím
Kisvárda

48.228602 N, 22.074206 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Kisvárdán az első földvárat Kr. e. XII. században emelte a bronzkori kultúra itt élő népe, amit az erre járó népek rendszeresen használtak.
A honfoglaló magyarság 895-ben telepedett meg e térségben, ahol a települést a várról Warda, Warada néven nevezték el. A térség határvédő szerepében fontos szerepet kapott erődítmény a népesség növekedésével együtt veszített katonai jelentőségéből. A XII. század elején a vár a várbirtokokkal együtt a Gutkeled nemzetség birtokába került, amelynek egyik kiszakadó ágának névadójául szolgált.
A mai kővár építésére a kisvárdai Várday család 1400-ban Zsigmond királytól kapott engedélyt. Építése azonban csak a század közepén kezdődött meg. Az építtető Várday István kalocsai-bácsi érsek, bíboros, Hunyadi Mátyás fő- és titkoskancellárja kezdte el. A négy saroktornyos épület északi és déli szárnya készült el, utóbbi két szintet magába foglalva.
A vár napjainkra nemcsak a város, hanem térségünk kulturális központjává vált. Nyaranta itt rendezik meg a Határon Túli Magyar Színházak Fesztiválját, illetve rendszeresen rendeznek a várban színházi előadásokat, illetve koncerteket.
Az itt kialakított szabadidős központ, szálloda, motel, fürdő, lovarda együttesen szolgálja az idelátogató turisták kényelmét.