Tornácos Vendégház
Cím
Kismarja
Bocskai u. 69.
47.250874 N, 21.826243 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Kismarja Hajdú-Bihar megyei település a román határ mentén mintegy 11 km-en érintve azt. Az 1300-as években Nagy Mária néven ismert - Szűz Mária templomról kapta nevét. A község jelenlegi helyén egy nádassal, a szabályozatlan a szilágysági dombok közül kilépő Berettyó folyó által táplált vadvizekkel körülvevő sziget volt. Ide bújtak a község lakói a tatárjárás és a török hódoltság idején és kialakult a mai településszerkezet. Kismarja utolsó földesurai a Bocskai család volt. A falu északkeleti részén van a Bocskai Várdomb - kulturális örökségünk, melyen a Bocskai család lakhelye állt. A Bocskai család eredetét legendák övezik. 1522-ben Kismarja és a hozzá tartozó részbirtokok földbirtokosa már Bocskai György, aki maga is lakott a várban, az ő hatodik gyermeke István, a későbbi fejedelem. A kismarjaiak azt vallják, hogy Bocskai István a kismarjai várban született. A fejedelem a Kismarjai előnevet holtáig viselte. Bocskai István 1606. szeptember 22-én aláírta a község szabadalomlevelét (a szülőföld iránti háládatosságból) ezzel községünket mezővárosi jogokkal és kiváltságokkal ruházta fel. Ezt a kiváltságot a település 1848-ig megőrizte. Az 1876-os új közigazgatási törvény szerint már csak nagyközség cím illeti meg. Azonban a városi múltra emlékeztetnek az országos vásárok, melyek 1945-ig évente négy alkalommal kerültek megrendezésre. Vagy az 1757-ben épített városháza, a városmajor a tenyészállatokkal, és az 1779-ben épült háromszintes kőmagtár, mely még ma is áll. A főtéren található a református templom, melyet védett hársfasor ölel körül. A református templomban függ Bocskai István képe, melyet Dobay Ferenc nagyváradi festő készített az 1890-es években. A templomban tárták fel 2004-ben a Bocskai család kriptáját, mely 550 éves múltat idéz fel bennünk. A templom mellett áll Bocskai István mellszobra, melyet Tóth András debreceni szobrászművész készített (Tóth Árpád költőnk apja). A főtéren található még a Hősi Emlékmű mely évekig az I. világháborús emlékmű volt, majd 1992-ben a szobor oldalára újabb márványtábla került, a II. világháborúban elesett kismarjaiak nevével. A Bocskai várdombon található a székely kapu, a Bocskai István emlékére állított kopjafa és a Hajdú katona fából faragott szobra. Látogasson el hozzánk, szeretettel várjuk!
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.