Kiskörei vízlépcső
Cím
Kisköre
47.493538 N, 20.514029 E

Kapcsolat
Telefon: 42/278-233
 
 
A Kiskörei Vízlépcső a Tisza 404 fkm szelvényében, jobb parti átvágásában, Kisköre község határában épült meg.
A vízlépcső három egybeépített főműtárgyból duzzasztómű, hajózsilip, vízerőmű és a hullámtéri duzzasztóból, valamint az egyéb csatlakozó létesítményekből áll. A vízlépcső építésének előkészítő munkáit már 1967-ben megkezdték. Ide sorolták a hullámtérben épülő mű árvízvédelmét szolgáló körtöltés megépítését is. A vízépítési műtárgyak 1973-ban, a vízerőmű technológiai berendezései 1974-ben készültek el. A három főműtárgyat a hullámtérben, árvízi körtöltéssel védett közös munkagödörben építették meg. A vízerőmű épületrészébe épített négy vízszintes tengelyű csőturbina újszerű megoldást jelentett Magyarországon. A kisesésű folyami vízerőműveknél alkalmazott függőleges tengelyelrendezéssel szemben előnyt jelentett az építési méretek fajlagos csökkenése és a kedvezőbb hatásfok elérése. Az 1954-ben üzembe helyezett Tiszalöki vízlépcsővel és a hozzájuk tartozó főcsatornákkal együtt Európa egyik legnagyobb vízgazdálkodási rendszerét alkotják, a Tisza-Körös Völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási rendszert.
A vízlépcső működtetése több célt is szolgál, lehetőséget ad a folyót érő szennyeződések koncentrációjának csökkentésére, a víztározás, öntözési és ipari vízigények vízellátására, energiatermelésre, a hajóút fenntartására, valamint üdülési és sportolási lehetőségek biztosítására. A vízlépcső feletti hullámtéren helyezkedik el a Tisza-tó. A vízlépcső három egybeépített fő létesítménye: a duzzasztómű, a vízi-erőmű és a hajózsilip.
A duzzasztómű az erőmű és a hajózózsilip között helyezkedik el, feladata a duzzasztási szintek és a vízáteresztés biztosítása. Öt - egyenként 24 méter széles, maximum 11 m-es vízoszlopot tartó - billenőtáblás gátból áll. A hajózsilip 12 m x 85 m méretével 1350 tonnás hajók átzsilipelésére alkalmas.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.