Kőlyuk-oldal
Cím
Kishartyán
külterület
48.084331 N, 19.702445 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Kishartyánban a kultúrház előtt térjünk le a 22-es útról Nógrádmegyer felé.
Egy kilométer után a község szélén álló templomnál, a temető déli oldalán vezető bekötőúton a Kővölgyben folytassuk utunkat. A termelôszövetkezeti major portalanított útja elvezet a védett Kőlyuk-oldalhoz.
A 13 ha-os természetvédelmi területen szép feltárulásban láthatjuk az oligocén tenger üledékét.
A mintegy 30 millió évvel ezelőtti tengerparti sávban halmozódott fel a hatalmas, keresztrétegzett, helyenként bizarr formájú sárgásbarna homokkô.
Ásványi összetételére a nagy mennyiségű kvarc, a gránátok (almadin-groszullár) és a muszkovit a jellemző.
A kőzet alsó része kemény, egyveretűbb, sötétebb színű rétegekkel. A felső egyharmada már világosabb színű, lazább szerkezetű, északi irányban erősen hátracsapott dőlésű, benne apró kavicsos rétegek is vannak. Ebben a világos színű rétegekben cápafogak is találhatók. Különösen szép látványt nyújt a meredek, vastagpados homokkőfal akácvirágzáskor, amikor a helyenként zöldes elszíneződésű, glaukonitos homokkő-feltárulást az akácfák virágzó lombja keretezi. (E jellegzetes homokkőrétegek kisebb-nagyobb megszakításokkal Pétervásáráig követhetők.) A hatalmas, sárgásbarna, csillámos homokhátak sok helyen egymással párhuzamosan, a hajdani tenger hullámzására emlékeztetően ringatóznak.
Ebben a térségben a jellegzetes üledéknek három vonulata van.
Az első a község északi oldalán, az egykori szőlőhegy alapja.
A másik a szóban forgó Kőlyuk-oldal és a harmadik a vele délről szomszédos Varjúvölgy-oldal. A védelem alatt álló, megközelítően 300 méter hosszú és mintegy 30-40 m magas kőzetfal legmeredekebb részébe egy kisebb barlangot vágtak. Feltehetően egy lazább üledék kimosásával természetes üreg keletkezett a homokkőfalban, melyet elődeink tovább mélyítettek. Így alakult ki a háromosztatú barlang, amely a tatár- és törökdúlás idején menedékhelyül szolgált az itt élőknek.