Helikon Kastélymúzeum
Cím
Keszthely
Kastély u. 1.
46.770600 N, 17.242978 E

Kapcsolat
Telefon: 83/314-194
 
 
Főúri életforma- Helikon Könyvtár A 18.század közepétől folyamatosan épülő, bővülő egyre rangosabb kastély – amely – 200éven keresztül a Festetics család tulajdona volt – Magyarország és Európa jelentős műemlékei közé tartozik. A természetvédelmi parkkal övezett épületben 18 korhűen berendezett terem mutatja be a 18-19- századi főúri életformát. A kastély legnagyobb értéke Magyarország egyetlen épen maradt főúri magánkönyvtára több mint 85ezer, főleg 18. és 19. századi kötettel és eredeti klasszicista berendezéssel. Az épület északi szárnyában konferenciaközpont kapott helyet. Hintómúzeum A Hintómúzeum épülete 1883-1887 között épült Festetics (II.) Tasziló megbízásából. A z istállóban és kocsiházban kerültek elhelyezésre az akkori kor életviteléhe, a fogatok kialakításához nélkülözhetetlen kocsik és hintók. 1996-ban elkezdődtek az épület renoválási munkálatai, amelyek eredményeképpen 2004. januárjától ismét eredeti szépségében láthatjuk. A kiállítás fő anyaga a főúri életformához kapcsolódó 18-19. századi kocsik, hintók és lovas szánok, amelyek száma meghaladja az 50 darabot, valamint a lovagláshoz kapcsolódó egyéb tárgyi emlékek, illetve képzőművészeti alkotások gyűjteménye. Történelmi Modellvasút Kiállítás A Vadászati Múzeum tetőterében Európa egyik legnagyobb történelmi modellvasút kiállítása található. A több mint 500m2-es terepasztalon 2500m-es sínhálózaton, 1000épület között 60 szerelvény közlekedik menetrend szerint. A 19-21. századi Magyarország, Ausztria, és Németország vasútjait –Nünbergtől az Alpokon át a Déli vasútig – szemléltető óriásmodell az eredeti állomásépületek, vasúti pályák, mozdonyok, szerelvények korhű mása, a vonatfüttyök sokféleségével együtt. Vadászati Múzeum A vadászati kiállítás öt földrészen elejtett, mintegy 220 vadfaj trófeáinak ad helyet. Híres vadászok, köztük Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Windisch-Grätz Ferenc József, Szederjei Ákos, Hidvégi Béla és Dózsa György tevékenységének állít emléket. Az állatok többségével „természetes élőhelyükön” sétálva ismerkedhetnek a látogatók. Az élményt a témához kapcsolódó néprajzi és képzőművészeti gyűjtemény teszi teljessé.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.