Berzsenyi lakóháza (emléktábla)
Cím
Kemenessömjén
47.292631 N, 17.128823 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A községben a Berzsenyi-kúria helyén álló utcafronti épületen emléktábla jelöli azt a helyet, ahol a költő élt sömjéni évei alatt. A kúriát a telekkel együtt a XX. század elején bizonyos Radó nevű parasztcsalád vette meg Berzsenyiéktől. Később Szűts Istvánné (szül. Radó Mária) adta el Szente Mihály gazdának, aki 1917-ben a nádtetős, két oldalról tornáccal szegélyezett kúriát pajtává alakította át úgy, hogy egyik (hátsó) szobáját és a tornácot lebontotta, az ablakokat betéglázta, a falak magasságát pedig megemelte. Az átalakítás során egy hatalmas mestergerendát vettek ki belőle, amelybe a következő felirat van belevésve: 1753.K.H.4.N.K.F. Ezt a gerendát a pajtában helyezték el, abba nem építették be. A régi házat tehát az évszám alapján valószínűleg 1753-ban építették. A pajtát 1967-ben lebontották, az erős gerendát 3 hosszanti darabra szétvágták, és a szomszédos telken álló ház gazdasági épületébe illesztették be, ahol ma is látható. A Berzsenyi utca 57. számú ház falán lévő emléktáblát az általános iskola tanulói minden év májusában megkoszorúzzák, így emlékezve Berzsenyi Dánielre.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.