Deák-kúria
Cím
Kehidakustány
Kúria u. 8.
46.844005 N, 17.090574 E
Kapcsolat
Telefon: 83/334-007
Web: www.zmmi.hu/kehida
Kehida, a kis zalai település kétszeresen írta be nevét a magyar történelembe.
1232-ben itt született a híres kehidai oklevél, amelyet ma a nemesi vármegye kialakulása egyik fontos dokumentumaként tartunk számon.
Hatszáz évvel később Deák Ferenc személye tette nevezetessé a községet, aki 1808-tól 1854-ig tekintette állandó lakhelyének Kehidát, otthonnak, a feltöltődés és a megpihenés helyszínének a falu közepén emelkedő kis dombra épült kúriát.

A dombon már a középkorban is nemesi udvarház állt, melyet a török időkben erődítménnyé alakítottak, s amely aztán 1588-ban elpusztult.
Helyén Hertelendy Gábor, a földesúr az 1740-es években residentionalis házot emeltetett magának.
A kúria Hertelendy Anna és Deák Gábor házassága révén került a Deák család tulajdonába.

A földszintes, L alakú épület udvari folyosója eredetileg nyitott tornácú volt, amelyet az 1790-es évek körül befalaztak és ablakokkal láttak el.
Ekkor alakíttatta ki Hertelendy Anna a keleti szárny déli szobájából nyíló házikápolnát, ahol - a legenda szerint - botrányoktól sem mentes, nagyvilági élete végén gyakran órákon át imádkozott.

A széles, zárt folyosó lakószobák előtti részén Deák Ferenc faragó helyet rendezett be magának, gyakran időzött itt, számtalan apróbb-nagyobb faragványt készített saját örömére, barátai, ismerősei megajándékozására.

Deák Antal és Ferenc idejében a ház átépítésére nem került sor, csak a 19. század végének akkori tulajdonosai, a Baronyi testvérek végeztek rajta kisebb átalakítást.
Az 1920-as években az északi szárny nyugati végéhez épített toldással nyerte el az épület mai külső képét.
2003-ban, Deák Ferenc születése 200. évfordulója alkalmából megtörtént a kúria teljes rekonstrukciója.