Dabasi Halász-kastély
Cím
Kápolnásnyék
Deák Ferenc u. 10.
47.240996 N, 18.671411 E

Kapcsolat
Telefon: 21/292-0471
 
 
A Halász-kastély kívülről kupolával díszített toronyszobájában látható a kastély történetét bemutató állandó kiállítás.
Az állandó kiállítás elsősorban Farkas Károlynak, Kápolnásnyék alpolgármesterének köszönhető, aki a kastélyt működtető Velencei-tavi Kistérségért Alapítványnak felajánlott két – valaha a kastélyt díszítő bútordarabot – egy tálaló szekrényt és egy ónémet tükröt -, amelyek a tárlat alapját adják. A kastély történetét Bányai Balázs, a Szent István Király Múzeum történésze kutatja évek óta, ő a kamarakiállítás kurátora is.
A látogató az eredeti tárgyak, korabeli fotók és dokumentumok segítségével megismerheti a kastély és a benne valaha élők történetét.

Magyary-Kossa Péter, az építtető

A napjainkban dabasi Halász-kastélyként ismert épület fő szárnyát ifj. Magyary-Kossa Péter (1769–1827), Fejér vármegyei főadószedő, később a csákvári járás főszolgabírája és felesége építették 1810 körül, miután az asszony örökségét pénzzé tették. A korai klasszicista stílusú kúria tipikus példája volt a vagyonos köznemesség, a „táblabíró világ” építkezéseinek. 

Az új tulajdonos: Halász Lázár
A Magyary-Kossa vagyon az asszony végrendeletének megfelelően nagyrészt unokaöccsére, nádasdi Sárközy Sándorra szállt, kisebb részét örökölte a főszolgabíró unokahúga, Halász Antónia. Mivel Sárközy nem kívánt Fejér megyébe költözni, 1844-ben anyjával együtt eladta birtokrészét valamint a házat Antóniának és férjének dabasi Halász Lázárnak. 

A gondos gazda: Halász Gedeon
A fiatalkorában szerzett tapasztalatok kitűnő gazdálkodóvá tették Lázár fiát Gedeont (1833–1901). Befektetései eredményeként a század végére gazdasága kiemelkedett a környékbeli középbirtokok közül. A gondos gazdának bevételeiből otthona bővítésére, környezetének szépítésére is futotta. Kúriáját nyugati irányban újabb szárnnyal bővítette és kényelmesebbé tette, körülötte pedig egy kisebb parkot alakított ki, ahol a korszak divatjának megfelelően megjelentek az angolparkok és a geometrikus kertek egyes elemei is. Halász Gedeon első házassága válással ért véget. Második felesége a magát a pákozdi csatában is kitüntető aradi vértanú, Schweidel József lánya, Anna volt (1847–1922). Esküvőjükre 1881-ben került sor, fiuk, ifjabb Gedeon 1882-ben született. 

Az utolsó tulajdonos: Ifj. Halász Gedeon
Ifj. Halász Gedeon (1882–1960) apja halálával korán, még egyetemi évei idején megörökölte a családi birtokokat és a kúriát. 1910 körül bővítette, műszakilag korszerűsítette és egy neobarokk stílusú kis kastéllyá építette át százéves otthonát. Ugyanebben az időben, néhány szomszédos telek megvásárlása révén, nyugati irányban terjeszkedve igazi angolparkká formálták a korábbi kis díszkertet. A harmincas éveibe lépő ifjabb Gedeon az 1914-es báli szezonban, Budapesten ismerkedett meg pazonyi Elek Alexandrine-nal (1889–1981), akivel a kölcsönös vonzalom, a fellobbanó szerelem eredményeként a nyár elejére már jegyben jártak. Az átalakított kastélyban és a csodálatosan kibővített parkban a családi idill 1944-ig tartott. 

Világválság, világháború…
Az idilli családi életnek a 2. világháború vetett véget. A közelgő front elől 1944 végén a Balaton mellé költözött a család. Amikor a következő év májusában visszatértek Kápolnásnyékre, otthonukat kifosztva találták, az épület a háború pusztításaitól lakhatatlanná vált. Az államosítás következtében előbb a birtok nagy részét, majd a kastélyt, a melléképületeket, végül a meghagyott kis földet is elvették a családtól. Az új évezred elejére csupán a kastély tömege emlékeztetett az egykori nemesi otthonra. 

Újjászületés
A kastély megmentése néhány évvel ezelőtt a lehetőségek átgondolásával, majd a konkrét tervek elkészítésével indult. A kastély újjászületésének folyamata a magyar állam és az Európai Unió támogatásának elnyerésével vett igazi lendületet 2014-ben. A magyar kormány és az Európai Unió támogatásának, valamint a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány saját forrásainak és nem kevés munkájának köszönhetően 2016. június 25-én ünnepélyes keretek között avatták fel a kápolnásnyéki Halász Gedeon Központot, azaz a megújult Dabasi Halász-kastélyt, a 1,5 hektáros kastélyparkot és az Eseményközpontot

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.