Evangélikus templom
Cím
Kajárpéc
47.488830 N, 17.635024 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Műemléki védelem alatt áll az evangélikus templom is, mely klasszicizáló késő barokk stílusban épült. A templomot 20 hét alatt építették fel a XVIII. században. Az 1698-as vizitáció szerint az evangélikusoknak nincsen templomuk, csak sövényfonatú imaházuk, berendezése is szegényes. Kerek tölgyfaasztal, szószék. 1727-ben tűzvész pusztította el a falut és a templomot. Az új templomot 1730-ban szentelték fel. A falu 18. századi gyarapodása, majd a századvégen II. József engedékenyebb egyházpolitikája tette lehetővé, hogy kőből új templomot építsenek. A klasszicizáló késő barokk templomot 20 hét alatt emelték. A korai evangélikus templomok egyszerű tömegképzése és dísztelensége jellemzi. Később részben átalakították, de a homlokzati toronnyal, síkmennyezetes hajóval, egyenes záródású szentéllyel készült épület eredeti megjelenése nem sokat változott. A fakarzat 1794-ből, a szószékoltár és az orgona 1913-ból való. (Kulcs a templom melletti lelkészi lakáson, Kajárpéc, Fő u. 12.)
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.