Kápolna
Cím
Iszkaszentgyörgy
47.243232 N, 18.297001 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A szentgyörgyi kápolnaoszlop a nevét viselő dűlő északi sarkán áll. Eredetileg nem egy oszlop volt, hanem egy szentképet tartó fali-fülke építmény, annak azonban mára már nyoma sincs. Formája eltér az útmenti keresztekétől. Csak a csúcsán van egy korpusznélküli görögkereszt. Alatta a négy oldalán festett képen az országútra néző Szent György, a falu védőszentje, a legelő felé Szent Vendel, aki a jószágok patrónusa, majd a Pieta: halott Jézus édesanyja ölében, végül Szent Antal képe, aki a szegények pártfogója, a gazdagok megintője, az elveszett jószágok megkeresője. Hazánkban a szakrális emlékjelek között ez a stílus kissé idegen. Párja is csak Sopron megyéből ismeretes. Terveztetője és építtetője Bajzáth Valéria és Pappenheim Sándor gyermeke, Pappenheim Siegfried . Ezek szerint hazája stílusát ültette át új uradalmába.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.