Szelídgesztenyések
Cím
Iharosberény
46.362933 N, 17.112260 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Iharosberényben évszázadok óta él együtt ember és szelídgesztenye, ez az ősi kultúrnövény.
Az európai gesztenye (Castanea sativa Mill.) elterjedése a rossz gabonatermesztési adottságok idejére tehető, amikor a déli népeknél a lisztet helyettesítette, fontos táplálék-kiegészítő volt.
A felhasználási mód azóta megváltozott, az édesiparban és friss fogyasztásra használt fajták kerültek előtérbe.
A település környékén a Dél-dunántúli termőtáj részeként megmaradt ősi szórvány ligeterdőkben magról nevelt, igen nagy termetű, többszázéves fák hullajtják ősszel termésüket.
A szelekció útján kialakult Iharosberényi 2, Iharosberényi 29, Iharosberényi 57 fajták kötődnek vidékünkhöz, ezeket az elmúlt évtizedekben helyi oltványiskolákban szaporították.
A helyi fajtákra jellemző nagy, 34 mm átmérőjű gömbölyded, erősen aromás, sárgásbarna húsú makkok vonzzák a kereskedőket, jó megélhetést nyújtanak a termelőknek.
De az óriási fák alatt ősszel sárgásvörösre színeződött levélszőnyegen sétálva illatos sült gesztenyét majszolni- az sem utolsó élmény!
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.