Kastélypark
Cím
Iharosberény
46.362933 N, 17.112260 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Hiányos volna a kastélyról alkotott kép, ha figyelmen kívül hagynánk a hozzá szorosan kapcsolódó parkot.
A török kiűzése után nyugalomba jutott Közép-Európa nem tudta kivonni magát a francia befolyás alól, s a XVIII. sz. folyamán megjelent a magyarországi főúri rezidenciákon is a szabályos, áttekinthető, de mégis változatos és meglepetéseket rejtegető franciakert.
A virág, a bokor, a fa, a gyep elvesztette önálló jelentőségét, a parkövezet az épület szerves részévé vált.
Aztán az emberek belefáradtak az állandó reprezentálásba, anyagilag is mind költségesebbek lettek a szabályos, gondos ápolást igénylő kertek: a XVIII. sz. végére a természetes szépség, a tájképi kert visszahódította jogait.
Divattá vált a növényi különlegességek gyűjtése, a festőiesség, az egyes növények, fák szakszerű és természetes elhelyezése lett a cél. Ez kerül minden szimmetriát, éppen a franciakert ellentéte.
Ennek az általános folyamatnak eredménye az iharosberényi kastélypark is. Konkrét adatokat nem ismerünk az Inkeyek parkosítási tevékenységéről, de a kastélyhoz eredetileg tartozó 20-ból megmaradt 4.8 hektárnyi terület értékes faállománya sejtetni engedi az eredeti állapot gazdagságát.
A helytörténeti gyűjtemény fotóanyagára támaszkodó rekonstrukciós terv szerint a nyugati főkapun belépő jellegzetes barokk udvarba ért.
7 nagy parter osztotta fel a teret, amely mögött feltárult az épület hatalmas homlokzata.
A kocsifelhajtót két oldalról a szimmetrikusan épített melléképületek és az ívesen kialakított kerítés zárták.
A kerítés vonalát követő jegenyefenyők kolonád hatást keltettek.
Az épület keleti, kerti homlokzata tájképi kertre néz.
Az angolpark szerkezete még felfedezhető.
Az épület előtti gyepes tisztást a XIX. sz. eleji dendrológiai kertek divatját mutató fafajok (tulipánfa, platán, cukorjuhar, páfrányfenyő, hárs) szegélyezik.
A platánkort az egzotikus fenyők meghonosítása követte, erről tanúskodnak a kert hatalmas mamutfenyői és a himalájai cédrus, a simafenyők és a tiszafák.
A XIX. sz. második felének virágos tájképi kertjének nyomai már nem találhatók meg, de egyértelműen ezt a korszakot jelzik a valamikor páratlanul szép pálmaház maradványai.
A kert gondozott, közútról könnyen megközelíthető, látogatható.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.