Evangélikus templom
Cím
Iharosberény
Rákóczi Ferenc u. 2.
46.363262 N, 17.112027 E

Kapcsolat
Telefon: 82/494-072
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A középső harangot - amelyet az első világháború után vett a gyülekezet - még 1944 májusában elvitte a német - magyar vegyes katonai bizottság.
Sajnos a második világégés nem kímélte a falut sem.
Az idősebbek még emlékeznek a napokig tartó kényszermunkára, amelyet a védőárok kialakításakor kelet végezni a lakoságnak.
1945 húsvétján az orosz katonák garázdálkodtak a templomban: szétszedték az orgonasípokat és az utcán eldobálták, az oltárterítőkel lovaikat cicomázták, a keresztelési ezüstedényeket elrabolták.
Ám Isten kegyelméből megmenekült a felrobbantástól a németek által aláaknázott templom, kulcsát ugyanis az akcióval megbízott német tiszt - egy lelkész fia - átadta a gyülekezet lelkészének, s elmagyarázta, hogy a hatástalanítást - rögtön távozásuk után - miként kell elvégeznie, majd így búcsúzott: Gott ist treu! (Isten hűséges!)
A falu - s annak részekén az evangélikus gyülekezet - megemlékezett hőseiről: az első és a második világháborúban elhunytak nevét tábla őrzi az emlékparkban.
Erre az időszakra esik az iskolák és az egyházi ingatlanok államosítása is, amelyet 1948. június 15-én hajtottak végre a földi hatalmasságok.
Ide tartoznak azok az évek is, amelyekben a legújabb kori társadalom talán legnagyobb politikai önkényének volt kitéve lelkész és gyülekezet egyaránt.
A munkában nagy segítséget jelentet az 1949 és 1951 között diakonissza nővérként tevékenykedő Török Margit.
Fónyad Pál 1951 decemberében - 14 évi áldásos szolgálat után - a nagykanizsai gyülekezetbe távozott.
Utóda Hegyháti János (1952-1978) felkészült nyelveket beszélő az ifjúságot szigorú, evangélikus szelemben nevelő lelkész volt.
Nagy figyelmet fordított a lelki vezető nélkül maradt filiák gondozására.
Az ő szolgálati ideje alatt (1967) építették templommá Iharos iskoláját.
Világi tevékenységének megítélése miatt azonban meg kellett válnia egyházi hivatásától is.
Az új lelkész megérkezéséig Fónyad Pál nagykanizsai lelkész.
Győri Gábor 1979-től 1987-ig volt Iharosberény és a szomszédos Vése egyházközségének lelkésze. Különösen az ifjúság körében végzett áldásos munkát. Kilencévi szolgálat után Orosházára távozott.
Az őt követő Tamásy Tamás ugyancsak 9 évig (1987-1996) szolgált a gyülekezetben, míg felesége Vése lelkésze volt.
Az Úr a lelkészházaspárt budapesti (zuglói) szolgálati helyre irányította. A lelkészhiány, a gyülekezetek lecsökkent lélekszáma és az anyagi gondok arra késztették a már eddig is több szállal egymáshoz kötődő iharosberényi és vései híveket, hogy az eddig önálló gyülekezeteiket társult egyházközséggé alakítsák.
A társulásról az egyházközségek presbitériumai 1996-ban kezdték meg tárgyalásaikat, és az 1997 júniusában hozták meg végleges döntésüket.
A társult egyházközségek első lelkésze Horváth Ferenc - addigi szepetneki helyettes lelkész - lett, aki rövid ideig -csupán 1 évig - szolgát az itteni hívek körében, majd Dunaújvárosba távozott.
Utóda Halász Sándor 1997-től pásztora a gyülekezetnek.
Beiktatása 1998. szeptember 26-án volt Smidéliusz Zoltán esperes és Deme Dávid espereshelyettes szolgálatával.
Az új lelkész irányításával az iharosberényi társegyház - 1999 nyarán - felújította templomát és az 1948. évi államosításért kárpótlásul visszakapott hajdani iskolát, amely immár gyülekezeti házként szolgál.
Az 1999. szeptember 19-én tartott hálaadó istentiszteleten dr. Harmati Béla püspök hirdette az igét.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.