Szövőműhely
Cím
Hollókő
Kossuth út 46.
47.999334 N, 19.586447 E
Kapcsolat
Telefon: 32/379-273
Web: www.holloko.hu
Email küldése
A hagyományőrzéshez hozzá tartozik a régi kézműves mesterségek ápolása, újraélesztése, átadása. Ebből a célból hoztuk létre és működtetjük több évtizede a Szövőműhelyt.

Az Ófalu bejáratánál, a Pajtakertben működő Szövőműhelyben a szövéstechnikák egyik legattraktívabb formáját, a repülő vetélős szövőszéket láthatjuk működés közben, melyen a szövőnő palóc mintázatú szőtteseket készít. Nem csak a szövés rejtelmeit ismerhetik meg az idelátogatók, hanem a kenderfeldolgozás, vászonkészítés teljes folyamatát, a különböző eszközöket, a hozzájuk kapcsolódó hiedelmeket és szokásokat is
A régi falusi családokban házilag készült a ruházat, a lakástextilek nagy része. Ezért a kender termesztés, feldolgozás, szövés, varrás, hímzés egész évben munkát adott a lányoknak, asszonyoknak.

A Szövőműhelyben készült szőtteseket a Pajtakert külön helyiségében működő népművészeti üzletben vásárolhatják meg. Azok számára, akik hosszabb időt szeretnének eltölteni a Világörökség e csodálatos településén, kiváló alkalom nyílik elsajátítani a kézi szövés alapjait, hiszen gyermekek és felnőttek részére egyaránt kínálunk foglalkozást.
Nyitva tartás: április 1-től október 31-ig, hétfő kivételével naponta: 10-16 óráig.