Római kori romkert
Cím
Hévíz
Egregyi városrész - Attila utca vége
46.802048 N, 17.189065 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Hévíz egregyi városrészén a környék egyik legjelentősebb császárkori településének maradványait rejti magában a föld, amely csaknem négy évszázadon át, az 1. század első felétől az 5.század elejéig lakott volt.
A számos épületből álló település most feltárt, helyreállított és bemutatandó épületét a hosszú használat során többször átépítették.
Az I. század első felében egy fagerendákból összeállított boronaház épült fel, amelynek pusztulását tűzvész okozhatta.
Az I. és II. század fordulóján egy nagyméretű kőépületet emeltek a helyére, amely 45 m hosszú és csaknem 23 m széles volt, tehát több mint 1000 négyzetméter alapterületű.
A kelet felől porticussal (oszlopos tornáccal) ellátott épület meleg, langyos és hideg vizes fürdőmedencével is rendelkezett.
Ennek ellenére nem biztos, hogy az épület a villagazdaság lakóépülete volt (villa urbana) hiszen központi fűtésnek nem találták nyomát. (Korábbi, 2001- es nyilatkozatokban még feltételezték a központi fűtés meglétét!)
Az épület vélhetően a II. század vége felé elpusztult, a III. században azonban más belső elrendezéssel újjáépült, sőt egy Mithras szentélyt is kialakítottak benn.
Az oltár alapkövét a feltárás során megtalálták.