Szent Antal-kápolna
Cím
Hetvehely
46.138801 N, 18.033022 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Hetvehely környékét nem ismerő ember nem is sejti, hogy a Mecsek oldalára könyöklő zselici hátak milyen kincsét rejtik e vidéknek. Honnan is tudnák, hiszen a kövesutaktól messze, a turisták által elkerült erdők rengetegével körülvett gerincen, hatalmas lombú hársfa védelmében szinte elbújik a Szent Antal nevét viselő kápolna. Kalandos múltja összekapcsolódik Hetvehely és Kán életének elmúlt évtizedeivel, magán viselve e települések történelmének megpróbáltatásait, szenvedéseit, s megújulásában településeink fejlődését, az itt lakó emberek jövőbe vetett töretlen hitét. Építőinek eredeti célja szerint a káni miseúton a templomba vagy onnan hazafelé igyekvők számára nyújtott védelmet az eső, vihar, szél és villámlás ellen úgy, hogy közben a védelemre szorulók egy imát is elmondhattak, de bizonyára jó időben is sokan megálltak itt, a ruhájukról az út porát leporolni, az ismerősökkel néhány szót váltani, vagy egyszerűen csak megpihenni. A kis kápolna, mint a békesség állomása menedék volt mindenki számára, nem válogatva hite vagy származása szerint az emberek között. Szerették az emberek ezt a helyet, a kereszt lábánál mindig friss volt a virág, kifejezve hálájukat ezzel. A történelem azonban más jövőt írt e vidéknek, legalábbis néhány évtizedre. Egyre kevesebben lettek a misébe járók, elmaradoztak a virágok a kereszt alól. Távolról ágyúdörgés, fegyverropogás hallatszott, a háború hangjai. Később az utat benőtte a gaz, a szeder, az akác, az úton traktorok jártak, de a traktorosok nem álltak meg imádkozni. Ők valami másban hittek, olyanba, ami nem tűrt meg kápolnát, olyat, aminek útjába állt a kereszt, oly annyira, hogy egy traktoros neki is tolatott, s a korpusz mindkét lába letörött. Az emlékezők szerint, néhány nap múlva a traktorost is baleset érte, a cséplőgép mindkét lábát ugyanott vágta le, mint ő az útmenti keresztét. Évtizedek teltek el, a kápolna az útnak hátat fordítva, bedőlt falakkal, s tetővel, a kereszt letörött lábbal várta az idők változását, várta hogy a völgyben lakó közösség ismét megtalálja s elláthassa eredeti feladatát. Az új évezred hozta a megújulást, Hetvehely vezetése a Környezetvédelmi Minisztérium támogatásával teljes egészében felújította a kápolna épületét, visszakerült a régi kapu, kerítés állja körül a hársfa alját, a régi kereszt, amely mellett új is áll, visszakerült a helyére. Nem kellett hívni senkit, jöttek az emberek maguktól, mikor arról volt szó, hogy szép legyen a kápolna környéke, jött öreg, fiatal, hisz mindenki átérezte e feladat fontosságát. 2002. augusztus harmadik szombatján öltözött ünneplőbe a vidék, mikor a hetvehelyi és volt káni emberek, svájci vendégek, országos és megyei vezetők és sok-sok érdeklődő előtt áldotta meg és szentelte fel a megyéspüspök a kápolnát.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.