Református templom
Cím
Hernádszentandrás
48.288817 N, 21.095624 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Írásos emlék nem maradt fenn arról, hogy a templom mikor épült Hernádszentandráson, ugyanakkor nagy valószínűséggel hiteles a már korábban említett 1329-es dátum, amikor is a már használatban lévő templomának védőszentjéről, Szent Andrásról kapta a nevét a település.

1696-ban már a reformátusok birtokolták a kőtemplomot.
Konkrét évszám említése nélkül a Sárospataki Levéltár zsoldos anyagából ezt az információt kapjuk a szentandrási Isten házáról: amióta adat van, a templom folyamatosan birtokában volt és az istentisztelet gyakoroltatott.
Demeter István lelkipásztorsága idején került sor a már meglévő és használatban lévő templom felújítására és a Türelmi Rendelet értelmében való bővítésére. Erről a következőképpen ad hírt a szentandrási parókián megtalálható első anyakönyv: Anno 1792. Renováltatott, és a Nap nyugoti vége felöl meg bővittetett a Templomunk, a Felséges Királyi Toleranciabéli engedelemmel, a Székek is jó rendben szedetvén, mind újonnan készíttettek.
A nyugati vége tehát 1792-ben épült a régi templomhoz toldva.
A keleti rész valószínűleg neoromán stílusban volt építve, amire az ablak alakjából lehet következtetni. Az a rész Árpád-kori lehet.
1807-ben a Délre nyíló ajtó berakatott s a két végén nyittatott ajtó.
Az 1813. évi árvíz a templomot és a parókiát is megrongálta.
A kerítés kidőlt, a templom kőfalát kb. 2 lábnyira mosta a víz. A Cathedrát is helyéből kimozdította. A Templom fedele is a legrosszabb állapotba lenni találtatott.
Ez után a templomot rendbe hozták és 1834-ben Ujj Torony építéséhez készül az Ekklésia, melynek fundamentom kövét 1835. május 12-én tették le, mivel már 3 évvel korábban megállapította az egyházlátogató, hogy a templom jó állapotban van ugyan, de a torony mellette veszedelmes düllő félbe van...
A hívek is kifogásolták a régi harangtornyot. Ők azért látták szükségesnek egy új torony építését, mert szerintük a torony alacsony, és nem hallják a harangszót. Ezért elhatározta a gyülekezet, hogy közadakozással egy új, magasabb kő tornyot épít.
1837-ben készült el a torony, fazsindelyes tetővel.
A tető 225 Ft-ba került, de ezt már csak úgy tudták megcsináltatni, hogy 1836. augusztus 16-án 300 arany Ft-ot kértek a püspöktől 1 éves lejáratra, mert az egyházközség kasszája kiürült.
1870-ben úgy határozott a presbitérium, hogy a torony fazsindelyes tetőzetét bádogtetőre cserélik.

A templom többszöri átalakítás és kibővítés után 1893-ban kapta végleges alakját.
A tanítói kertben áll, bejárati útja orgonasövénnyel szegélyezett. - írja dr.Kovács J. István.
Ebben az évben nagyobbították meg a tornyot. Ekkor a gomb fölé csillag is került.
1906-ban a templom külseje, különösen pedig tetőzete javítást igényelvén: presbitérium elhatározza, hogy a templom és a torony külsejét kijavíttatja, a templom tetőzetét pedig cinezett pléhvel befedeti.
A II. világháború idején is renoválták a templomot, 1943 márciusában kezdték a munkát.
1955-ben vezették be a villanyt Hernádszentandrásra, és ekkor úgy határozott a presbitérium, hogy a templomba is be kell vezetni.
1976-ban belső festéssel oldották meg a renoválást.
A következő évben pedig új járda, vaskapu és kerítés díszítette a templom környezetét.
1979-ben palával fedték be a templom tetejét, de úgy, hogy a bádogozást nem szedték le, mert akkor a 3 évvel korábbi festés beporozódott volna. Új csatornával is ellátták.
Az 1996-os belső felújítás után 2002-ben vált szükségessé a templom renoválása. Ekkor külső felújítás történt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának anyagi támogatásával.
A munkálatok 2002 nyarán kezdődtek és ősszel be is fejeződtek.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.