Harsányt Bálint emlékműve
Cím
Hajdúszoboszló
Református templomkert
47.445120 N, 21.391812 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Harsányi Bálint huszár-kapitány emlékoszlopát a református templomkert mellett állították köztérre. Az alkotás elkészítésére Seregi József budapesti szobrászművészt kérték fel. A város vezetői először Thököly Imre lovas szobrának felállítására gondoltak, ám végül a nem kevésbé jelentős személyiség, Harsányi Bálint süttői mészkőből készült emlékoszlopát állította fel a város 1984. október 9-én.
Harsányi Bálint 1820-ban született Hajdúszoboszlón. Élethivatásául a katona pályát választotta.A Császári és királyi huszárezred 2. századában szolgált, Galíciában. Itt értesültek a készülő 1848-as forradalomról és kezdeményezésére 131 bajtársával elhagyták ezredüket, és hazaszöktek Magyarországra, a haza és a forradalom védelmére. Az 1849-es tavaszi hadjáratban, már mint huszárkapitány vezette seregét. A rákosmezei csatában halt hősi halált.
Sajnos az emlékoszlop felirata helytelen, mivel azt olvashatjuk rajta, hogy a Nemzetgyűlés hívására jöttek haza. Ez azért nem történhetett így, mert a Nemzetgyűlési választások csak hazaérkezésük után kezdődtek el, és az csak ezután ült össze. Harsányi Bálint legendás alakját több irodalmi, képzőművészeti alkotás, sőt film is idézi (pl. Jókai Mór: Kőszívű ember fiai, Kósa-Sára-Csóri: 80 huszár).
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.