Gönczy Pál mellszobor
Cím
Hajdúszoboszló
47.445120 N, 21.391812 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Gönczy Pál a magyar pedagógia kiemelkedő alakja. Kortársai elsősorban a polgári népoktatás kezdeményezőjeként ismerték el munkásságát. Jelentős számú (közel száz) publikációja jelent meg e tárgyban.
Külföldi tanulmányútjain is meggyőződött nézetei helyességéről és arról is, hogy az elméleti oktatás mellett milyen fontos nevelő hatása van a gyakorlati ismeretek elsajátításának. Tevékenységére már 1848 előtt felfigyeltek, de csak a kiegyezés után kerülhetett Eötvös József Közoktatási és Vallásügyi Minisztériumába, és tevékenyen vett részt az 1868-as Népiskolai Törvény előkészítésében, végső formába öntésében.
Sokoldalú tevékenységére jellemző, hogy írt ABC-s könyvet, tervezett iskolai térképeket, megírta az első magyar nyelvű növényhatározót, tervezett iskolai bútorokat, és nagyon fontos, hogy pedagógiai elvei között, már akkor lényegesnek tartotta az egyéniség tiszteletét, a testi fenyítés elítélését.
Megbecsülésére jellemző, hogy már kortársai kezdeményezték egy Gönczy szobor felállítását. Végül 1910. szeptember 4-én a Hajdú Vármegyei Tankerületi Tanítók Gönczy Egyesülete kezdeményezésére - közadakozásból - a református templom mellett felavathatták, Somogyi Sándor által készített mellszobrát. Az avatás alkalmából díszközgyűlést tartottak a Polgári iskola tornatermében, méltatva Gönczy Pál munkásságát, majd este hangversenyt rendeztek a Kisbika Szálló dísztermében.
A jelenleg is köztéren álló alkotások között ez a legrégebben felavatott köztéri szobor a városban, melyet mind a mai napig láthatunk.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.