Bónom-zug
Cím
Gyomaendrőd

46.933273 N, 20.811417 E
Kapcsolat
Telefon: 30/924-1741
Web: www.tlt.hu/viz-part/
Békés megye, és ezen belül Gyomaendrőd arculatát a Körösök határozzák meg.
A megye területének nagy részét egy évszázada még víz borította , itt terült el a Kis és a Nagy Sárrét .
A múlt század második felében megkezdett árvíz mentesítési és folyószabályozási munkák során nyerte el ez a táj a jelenlegi formáját .
A szabályozott medrű élővizek mellett nagy számban találhatók a védgáton kívül állóvizű holtágak , és olyan egykori folyóágak melyek ma belvízcsatornaként működnek.

A Sebes-, Fehér-, Kettős-, Hármas-Körös, Berettyó, Káló, Ér, Hortobágy-Berettyó, folyók valamint holtágaik területéből 2200 ha területen működik a Körösi Halász Szövetkezet, amely a természetesvizi halászaton, halgazdálkodáson kívül horgásztatással is foglalkozik.
A Körös vidék vizeit évente tízezer horgász látogatja nemcsak a közvetlen környékünkről hanem az ország távolabbi területeiről és külföldről is.
A Körösi Halász Szövetkezet Horgász Egyesülete közel ezer fős tagsággal rendelkezik bázis vízterületei a Német-zugi és a Bonom-zugi holtágak.
Tagjai között a magyarok mellett külföldieket is találunk így angol, belga, svéd, német, francia és osztrák állampolgárokat is, akik évről évre visszajárnak hódolni kedvenc sportjuknak, hisz vonzza őket a kapitális halak fogásának lehetősége.

Gyomaendrőd 20 km-es körzetében találhatók a Körösi Halász Szövetkezet kezelésében a Hortobágy-Berettyó, Sebes-, Kettős-, Hármas- Körös. A holtágak közül itt találhatók a Peresi, Kecskési, Bonom-, Socó-, Templom-, Borbély-, Német-, Kecsegés-, Fűzfás-zugi, Folyáséri, Torzsási, Hantoskerti, Csókási, Endrőd-Ligeti, Kisfokzugi és a Nagyfoki holtágak.
Ezeken a területeken mindenki megtalálja a kedvére való horgászati lehetőséget.
Aki a kultúr környezetet szereti megtalálhatja a belterületi holtágakon, aki még a szinte érintetlen holtágon szeretne horgászni azt megteheti a Német-zugi a Folyáséri vagy a Peresi holtágakon.
A vad - romantikus helyeket kedvelőké a Körös hullámterén belül lévő Borbély-zugi, a Nagyfoki vagy az Egyfai holtágak amelyek még az eredeti vad állapotukban találhatók.