Galgafarm
Cím
Galgahévíz

47.622504 N, 19.552537 E
Kapcsolat
Telefon: 28/591-513
Web: www.gaiaalapitvany.hu
Az öko-település nemcsak a korszerű tájgazdálkodás szempontjainak felel meg tájba illő egyszerű megjelenésével, hanem összes funkciója: építészete, mezőgazdasága, energia ellátása, hulladék és szennyvíz gazdálkodása, környezetvédelme, kultúrája, helyi gazdasága mind, a lehető legteljesebb mértékben magába építi úgy a humán ökológia, mint a természet ökológiájának általunk már ismert és megmásíthatatlan törvényszerűségeit.

Az épületek természetes anyagok és korszerű technológia felhasználásával készülnek a mai ember igényeit minden szempontból kielégítve.
A természetes anyagok felhasználása nemcsak a különleges hőszigetelést biztosítják, hanem a magas hőtehetetlenségük miatt az egészséges mikroklímáról is gondoskodnak.
Így nyáron feleslegessé téve a légkondicionálást, télen pedig csökkentve az energia igényt, mely önmagában környezetkímélő.
A településhez tartozó mezőgazdasági területeken minden tevékenység a vegyszerek teljes kizárásával történik, a Galgafarm immáron tíz éves ez irányú, a helyszínen szerzett tapasztalataira épülve. Így nemcsak a magas minőségű élelmiszert biztosított a település lakói számára, hanem a környezet terhelése is a lehető legkisebb mértékűre csökken.

A településhez tartozó mezőgazdaság - a GALGAFARM Első Magyar Organikus Mezőgazdasági Szövetkezet több száz hektáros területein - azonban nem csupán élelmiszer jellegű termékeket állít elő, hanem a megfelelően méretezett energia erdővel és keletkezett más biomasszával a település hő ellátásában is fontos szerepet játszik, valamint bio-dizel hajtóanyagról is gondoskodik.