Füzér Vára
Cím
Füzér
Várhegy
48.542696 N, 21.461068 E

Kapcsolat
Telefon: 30/820-6388
 
 

A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet. A község múltja a történelmi középkorra nyúlik vissza, a Füzéri vár a mai napig a község központi eleme, fő turisztikai látványossága.
Füzér, Magyarország észak-keleti részén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hegyköz kistérségben a magyar-szlovák határnál helyezkedik el. A térség turisztikai vonzerejét az érintetlen természet és a gazdag, hagyományokon alapuló kulturális vonzerő jelentősen emeli. A természeti vonzerők megléte az érintetlenségnek köszönhető. A tudatos beavatkozás eredménye a kialakított tájvédelmi körzet és a védett természeti területek. A tiszta, szennyezéstől mentes, attraktív környezetet változatos kulturális vonzerők egészítik ki. A Nagy-Milic, a környező hegyek, erdők, a gazdag növény- és állatvilág nagyszerű élménnyel szolgálnak az ide látogatóknak, melyre a koronát a Füzéri vár nyújtotta esztétikai és erkölcsi élmény teszi fel. A Nagy- Milic egyben a túrázók kedvelt célpontja, hiszen itt ér véget a jól ismert Országos Kéktúra. Füzér várát valószínűleg az Aba nemzetség tagjai emelték a XIII. század elején, 1235-ben már királyi adomány tárgyát képezte.
Története során nagy részben királyi vár vagy főúri nagybirtok volt. Perényi Péter koronaőr 1526-1527 között itt őrizte a magyar királyi szent koronát. 1676 májusában a császári katonaság elrontatta. Az erődítmény régészeti kutatásait 1977-ben Juan Cabello és Feld István kezdte meg. A jelentős történeti, építészeti és kulturális értékeket képviselő vár legújabb kori feltárása és helyreállítása 1990 óta történik Simon Zoltán régész és Oltai Péter építész-tervező közreműködésével. 1995-1997 évben a várkápolna megmentése és helyreállítása történt. 1996-tól valósult meg a gazdasági épületrész fennmaradt falainak megóvása, megkezdődött a lakópalota északi-, észak-nyugati szakaszán a pinceszint részleges rekonstrukciója. A Széchenyi terv keretében a KVI közreműködésével 2000-2001 között történt meg a vár bejáratát védő kaputorony - és bástya helyreállítása, 2004-2005-ben pedig a palota nyugati pince szintjének teljes rekonstrukciója. 2005-2006 évben a vár konyhája és sütőháza épült újjá eredeti funkciót biztosító módon INTERREG pályázati támogatással, 2007 évben kiépült a vár vízhálózata az Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács támogatásával.
A községben 2003 novemberében megalakult a Füzéri Várvédő Egyesület, mely szervezet célja a vár fénykorához köthető XVI századi életképek bemutatása. A Füzéri vár felújítása és a település központjában megvalósult projekt elemek Európai Uniós pályázati forrás felhasználásával jöttek létre. Az első ütemben felépült a Füzéri Alsóvár, felújításra került a Füzéri Felsővár várkápolnája, palotaszárnya és Alsóbástyája. A falu központjában megépült a Váruradalmi Kézművesház és az 1940-es 50-es éveket idéző Tájház, valamint felújításra került az 1800-es éveket bemutató Tájház. A második ütemben megvalósulhat a Felsővár teljes rekonstrukciója.

A Füzéri Vár nyitvatartási ideje:

TAVASZ / március 15-június 14-ig: 10:00-18:00 (MINDEN NAP)

NYÁR / június 15-augusztus 31-ig: 9:00-19:00 (MINDEN NAP)

ŐSZ / szeptember 1-október 23: 10:00-18:00 (MINDEN NAP)

TÉL / október 24-március 14-ig: 10:00-16:00 (HÉTFŐN ZÁRVA)

Megközelíthető: Tömegközlekedéssel: személyvonattal Budapest Keleti-pályaudvartól vonattal Sátoraljaújhelyig, onnan 30 km autóbusszal. Autóval: Budapesttől M3-as autópályán Miskolcig, majd a 37-es úton Sátoraljaújhelyig, ahonnan közúton 30 km.

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.