Cankó tanösvény
Cím
Fülöpszállás
46.818984 N, 19.238543 E

Kapcsolat
Telefon: 76/482-611
E-mail nincs megadva
 
 
Hosszúsága: 1500 m Állomások száma: 9 Jellege: a szikes tavak élővilágát bemutató természetismereti tanösvény
Információ: Kiskunsági Nemzeti park Igazgatóság Tel.: 76/ 482-611
Megközelítése: Az 52-es főút mentén, Fülöpszállás közelében. Autóbusszal és személyautóval a Kígyósi Csárdánál kell megállni. Innen kb. 600 m-es gyaloglással érhető el a Borda tanya, ahonnan a tanösvény indul.
A terület jellemzői: A szikes puszták szerves része volt valamikor a szikes tavak vidéke. A terület felaprózódását az ember évezredes jelenléte, az állattartás, a mezőgazdaság okozta. A nemzeti park e részén található a Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tórendszere. A tavak közül - melyek Szabadszállás és Fülöpszállás környékére koncentrálódnak - a Zab-szék, Kelemen-szék és elmocsarasodott Fehér- szék a legjelentősebbek. Napjainkra a szikes tavak száma megfogyatkozott, ezért víztani és természetvédelmi értékük felbecsülhetetlen.
Tavasszal és ősszel jelentős madárállomány gyűlik össze a tavaknál. Egyik meghatározó része a sziki fészkelő közösség, melynek védett tagjai a gulipán, a piroslábú cankó és a gólyatöcs. Kelemen- szék mesterséges szigetei csérek és sirályok kedvenc költőhelyei. Leggyakoribb itt a hangos dankasirály, de a piros csőrű szerecsensirály is rendszeres fészkelő.
Látogatási szándékát kérjük, előzetesen jelezze telefonon!
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.