Cankó tanösvény
Cím
Fülöpszállás

46.818984 N, 19.238543 E
Kapcsolat
Telefon: 76/482-611
Web: www.knp.hu/content/view/570/52/
Hosszúsága: 1500 m Állomások száma: 9 Jellege: a szikes tavak élővilágát bemutató természetismereti tanösvény
Információ: Kiskunsági Nemzeti park Igazgatóság Tel.: 76/ 482-611
Megközelítése: Az 52-es főút mentén, Fülöpszállás közelében. Autóbusszal és személyautóval a Kígyósi Csárdánál kell megállni. Innen kb. 600 m-es gyaloglással érhető el a Borda tanya, ahonnan a tanösvény indul.
A terület jellemzői: A szikes puszták szerves része volt valamikor a szikes tavak vidéke. A terület felaprózódását az ember évezredes jelenléte, az állattartás, a mezőgazdaság okozta. A nemzeti park e részén található a Duna-Tisza köze legnagyobb kiterjedésű szikes tórendszere. A tavak közül - melyek Szabadszállás és Fülöpszállás környékére koncentrálódnak - a Zab-szék, Kelemen-szék és elmocsarasodott Fehér- szék a legjelentősebbek. Napjainkra a szikes tavak száma megfogyatkozott, ezért víztani és természetvédelmi értékük felbecsülhetetlen.
Tavasszal és ősszel jelentős madárállomány gyűlik össze a tavaknál. Egyik meghatározó része a sziki fészkelő közösség, melynek védett tagjai a gulipán, a piroslábú cankó és a gólyatöcs. Kelemen- szék mesterséges szigetei csérek és sirályok kedvenc költőhelyei. Leggyakoribb itt a hangos dankasirály, de a piros csőrű szerecsensirály is rendszeres fészkelő.
Látogatási szándékát kérjük, előzetesen jelezze telefonon!