Felsőtárkányi Erdei Vasút
Cím
Felsőtárkány
Fő út 282.
47.976593 N, 20.421891 E

Kapcsolat
Telefon: 36/434-210
E-mail nincs megadva
 
 
1949-50-ben az egri finomszerelvény gyár építkezéséhez a Felnémeti nagyvasúttól ideiglenesen vágányokat fektettek le, és az építőanyag jelentős részét kisvasúttal szállították a területre.
Ekkoriban a legkihasználtabb vonal a Berva-völgyi szakasz volt, melyen napi 5-600 tonna követ szállítottak naponta.
Személyszállítással a kisvasút 1953-ban kezdett el foglalkozni, ekkor is csak a munkásokat szállították Felsőtárkányból.
Később ez a funkció egyre jobban kibővült és 1957-ben elindul a közforgalom a kisvasúton.
Kezdetben csak a piaci napokon, később menetrendszerint közlekedtek a vonatok.
A személyszállítás már ekkortól ráfizetéses volt, de a teherfuvarozás pótolta a veszteségeket.
Az utasok ekkor a Stimec-házig, majd a Berva kőbányáig utazhattak a kisvasúton.
1955-ben a teherszállítás meghaladta az egymillió tonnakilométert. Ekkoriban azonban vita támadt az Erdőgazdaság és a bánya között a fuvardíjban aminek szomorú következménye lett, hogy a Ásványbánya Vállalat 1963-tól kötélpályát helyezett üzembe (ma a Miskolcra bevezető pesti út fölött lehet néha látni működés közben ilyet), ezzel a kisvasút elesett legnagyobb megrendelőjétől, csak átmeneti segélyt jelentett 1969-ben, a Várhegyen lévő kőbánya, ahová külön vonalat vezettek.
Ezzel egyidőben egyre több kisebb vonalat szedtek fel, ezeket (többek között a pálya rossz állapotára hivatkozva) követték a nagyok: a Mellér-völgyi (1969), majd a Barát-réti (1974), majd kicsi később az Egeres-völgy Petres vonal (1980).
1985-ben megszűnt a vasúton a kőszállítás, és a személyszállítás még mindig képtelen volt eltartani a vasutat, melyet már fel kellett volna újítani stb.
Végül ugyanebben az évben a Finomszerelvénygyár felmondta a munkásszállítást.
A gyakori sínlopások miatt a használható 20 km-es szakaszból 18 km-t kénytelen voltak felszedni. Jelenleg a Felsőtárkány - Stimec-ház közötti 5 kilométeren lehet utazni a kisvasúton.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.