Károlyi-kastély
Cím
Fehérvárcsurgó
Petőfi u. 2.
47.286441 N, 18.265478 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
 
 
A csurgói - ma Fehérvárcsurgó - birtokot 1834-ben Perényi Imrétől vette zálogba gróf Károlyi György (1802-1877), gróf Széchenyi István legközelebbi barátja, aki a legnagyobb magyar mellett a Magyar Tudományos Akadémia egyik társalapítója. Károlyi György katonaként, a Hessen-Hamburg huszárezred tagjaként ismerkedett meg Széchenyivel, aki az említett egység kapitánya volt. Károlyi gróf a kor szokásai szerint többször járt európai körutakon a 20-as években, 1826 és 1830 közt Széchenyi Istvánnal tett közös tanulmányutat. Bizonyára ezen útjai során alakította ki elképzelését, mely szerint a XIX. század közepén megépítették angol-klasszicista kastélyát. A zálogba vett Perényi birtokon már állt egy U-alakú barokk kastély, építése a XVIII. század második felére datálható.
Ez az épület már magába foglalta a feltehetőleg 1768 előtt épült kápolnát. Park vagy nem feküdt a kastély körül, vagy elégedetlen volt vele a gróf, hiszen a park kialakítása a zálogba vétel után azonnal elkezdődött. Ezzel szemben pesti palotájának átalakítása bizonyára elnyerte tetszését, hiszen az ottani munkát végző Heinrich Koch építészt bízta meg vidéki rezidenciául szolgáló csurgói kastélyának átépítésével. A munkálatok, melyekben Koch munkatársa, a fiatal Ybl Miklós is kapott kisebb feladatokat, 1844-ben indultak, és az 1850-es évek elején fejeződtek be. Az addigra már öt éve a gróf tulajdonában lévő kastélyról 1858-ban készült metszeten egységes stílusú, harmonikus épületet láthatunk. Károlyi György halála után másodszülött fia, Viktor örökölte a birtokot, majd az ő 1888-as elhunytával Károlyi Gyula lett a tulajdonos. Fiai, Károlyi Mihály és Károlyi József is a politikai pályát választották, nézeteik azonban szöges ellentétben álltak. Előbbi Magyarország köztársasági elnöke, miniszterelnöke, Károlyi József Fejérvármegye legitimista főispánja volt. A csurgói kastély utóbbi otthona lett, és az ő nevéhez köthető az épület díszudvar felőli homlokzatának 1910 körüli eklektikus neobarokk átalakítása, amely az U-alak közepére tervezett íves-elliptikus bővítésével megváltoztatta a Heinrich Koch-féle homlokzat összhatását, és új eklektikus kialakítást nyert. Az átépítések tervezőjének neve máig ismeretlen. Az 1945-ös államosítást követően először vállalati üdülő, később a Magyarországra települt görög partizánok gyermekeinek otthona lett. Az 50-es évektől 1979-ig állami gondozott gyermekek otthonaként szolgált, állaga azonban úgy megromlott, hogy az intézményt ki kellett költöztetni az épület falai közül. Az évtizedek során a Károlyiak otthonának eredeti berendezése a legtöbb magyarországi kastélyéhoz hasonlóan megsemmisült vagy eltűnt.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.