Sóvirág (Sziki) tanösvény
Cím
Farmos
A tanösvény Farmos belterületén, a vasútállomástól a település központja felé vezető úton 300 méter megtétele után balra nyíló, két beépített telek közötti területről indul.
47.361820 N, 19.846591 E

Kapcsolat
Telefon: 29/441-262
E-mail nincs megadva
 
 
Vidékünkön az első tanösvényként hozta létre a helyi önkormányzat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével, még 1998-ban a híres farmosi szikes területek bemutatására.
A magyarországi szikeseket a sókiválási szint talajfelszínhez viszonyított elhelyezkedése alapján két fő csoportba soroljuk.
A duna-Tisza közi a Kisalföldi szoloncsák szikesek esetében a sókiválás közvetlenül a talajfelszínen történik, míg elsősorban a Tiszántúlra jellemző szolonyec szikesek esetében a sós réteg a felszín alatt 20-30 cm-rel helyezkedik el.
Érdekes, hogy a Tápió-vidéken e két fő típus - szinte egyedülálló módon - egymás mellett fordul elő.
Az ösvény a falu főutcájából nyílik egy beépítetlen teleksávon, egy hatalmas fűzfa tövében.
A kavicsokkal leszórt út hosszan kanyarog befelé a nádasok és bokros fák mentén, míg végül meglátjuk a táblákkal jelzett, vakszik foltoktól tarkálló bemutató ösvényt.
A szikes területén a szikesedés különböző fázisait, jellemző formaképződményeit, valamint a jellemző növény-, és állatfajokat ismertető táblák kerültek kihelyezésre.
A látszólagos érintetlenség mögött gazdag és különleges élővilág bújik meg, amely csak az alaposabban vizsgálódó kirándulóknak fedi fel titkait.
A táblákon feltüntetett növények közül néhány az évek elteltével más helyen vert gyökeret, de kis körültekintés után meglelhetjük őket a környező szikes buckákon.
Mivel a szikes talajok főként esős időszakban rendkívül sérülékenyek, ne térjünk le a kavicsos ösvényről, mert az agyagosföldbe süppedő lábnyomaink akár évekig is ott maradhatnak!
Az ösvényt végigjárva a bejáratnál lévő padoknál megpihenhetünk, esetleg a kijelzett tűzrakóhelyen szalonnát is süthetünk.

A tanösvény hossza: kb. 1 km
Túravezetés igényelhető: Tápió-Hajta Vidék Tájvédelmi Körzet.
Ára: 4500Ft/óra.


A feltüntetett (teljes) ár magába foglalja a szakmai túravezetést a tanösvényeken, túrákon, min. 8 fős csoport esetén.
A kedvezményes (diák, nyugdíjas, óvodás) túravezetés, szintén min. 8 fős csoport esetén 3000 Ft/óra.
Tel: 29/441-262, 30/663-4650.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.