Farmosi Vízparti Élet Háza
Cím
Farmos
Árpád u. 2/A.
47.359484 N, 19.846157 E
Kapcsolat
Telefon: 06/20-257-6670
Web: www.hajtapartja.hu
Email küldése
A farmosi Természetvédelmi Oktatóközpontot 2006-ban hozta létre a Tápió Közalapítvány abból a célból, hogy a térség természeti értékeit, élőhelyeit, jellegzetes élőlényeit egy helyen mutassa be az érdeklődőknek.
Az egykori kúriából felújított ház kiválóan alkalmas iskolai természetismereti kirándulások megszervezésére.
Mit is láthatunk a házban?
A vendégfogadó előtérben a Tápió-vidék vízrajzi térképe és egy információs pult fogad bennünket, ahol megtalálhatók a térségről eddig megjelent kiadványok, turisztikai prospektusok, stb.
A ház nagytermében lévő állandó kiállítás a Tápió-vidék élőhelyeit mutatja be egy óriási terepasztal mentén berendezett dioráma sorozatban. Öt hatalmas akváriumban az egyes élőhelyekre jellemző vízi állatok és a hazánkba behurcolt halfajok élőben is megtekinthetők.
Egy másik szobában a látogatók megismerkedhetnek a tiszta vizet veszélyeztető tényezőkkel, a szennyvízkezelés módszereivel, valamint nyomon követhetjük a szennyvíz útját a fürdőszobától az emésztőig, illetve a szennyvíztisztítóig. A kis előadóteremben időszakos természetfotó kiállítások tekinthetők meg, valamint lehetőség van diaképes előadások, környezeti nevelési foglalkozások tartására, a terepi kirándulások során begyűjtött anyagok vizsgálatára, és egyéb csoportos foglalkozások megrendezésére is.
A kiállítás mellett a környék bővelkedik természeti látnivalókban, tanösvényekben, védett területekben, ahová terepi foglalkozások és hosszabb túrák is szervezhetőek.

Az Oktatóközpont szolgáltatásai:
- a kiállítás bemutatása szakvezetéssel
- tanösvény túrák, terepbejárások vezetése a közeli Nőszirom és Sóvirág (Sziki) tanösvényen, valamint a Hajta természetismeretei túraútvonalon
- természetvédelmi, természetismereti előadások tartása, akár más helyszínen is
- madárgyűrűző tábor meglátogatása (szezonális)
- tanulmányi kirándulások szervezése, lebonyolítása
- szakmai gyakorlatok, terepgyakorlatok szervezése
- nyári természetvédelmi táborok szervezése, szakmai közreműködés
- idegenvezetés a Tápió-vidék más tanösvényein
- szállás biztosítása max: 4 fő számára
- helyszín biztosítása képzések, kisebb konferenciák szervezésére (max 20 fő)
- kiadványok a Tápió-vidék tanösvényeiről, egyéb turisztikai látnivalóiról.