Esztergomi vár
Cím
Esztergom
Szent István tér 1.
47.797902 N, 18.736635 E

Kapcsolat
Telefon: 33/415-986
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A Váregyen körben látható az egykori várfalból több bástya, kapu, rondella és az összekötő falak XII. század végi, román stílusú maradványai gótikus és reneszánsz részletekkel, barokk átalakításokkal.
III. Béla király (1172-1196) Európa-szerte ismert és csodált, művészi kiképzésű palotájának maradványai alatt néhány évvel ezelőtt tárták fel a régészek az István kori palota falait.
Ezek a falmaradványok a magyar államalapítás korának és Esztergom városának legrégibb - ezeréves - magyar építményei, melyek méltán reprezentálják az egykori főváros jelentőségét és gazdagságát.
Művészeti szempontból jelentősebbek azonban III. Béla király palotájának maradványai, melyek nemcsak Esztergom, de Magyarország Árpád-kori építészetének legremekebb emlékei közé tartoznak.
A török kori ostromokban elpusztult és elföldelt palotaromokat 1934-38 között tárták fel és állították helyre.
Az úgynevezett felsővárhoz tartoznak a királyi érseki palota és kápolna maradványai, az egykori érseki palota, a dunai gyalogkapu, az északi nagy rondella, a keleti kaputorony (a Telegdy-bástya és a budai bástya), a török bástya és a királyi vár kápolnája is. A rekonstruált épületekben működik a Vármúzeum.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.