Mesterházy Fenyőgyűjtemény
Cím
Erdőtarcsa
Rákóczi u. 12.
47.764106 N, 19.541298 E

Kapcsolat
Telefon: 1/301-4572
E-mail nincs megadva
 
 
A Mesterházy Fenyőgyűjtemény büszkeségei a zord éghajlatról érkező fenyők.
Az 1981 őszi vásárlás után az erdőtarcsai 2400 négyszögöles birtokon megkezdődött a telepítés az ELTE Botanikus Kerttel közösen kialakított elgondolás szerint, ahol dr. Isépy István igazgató és dr. Orlóci László főkertész jó lehetőséget láttak a kezdemé-nyezésben.
Később a Vácrátóti Botanikus Kertben Kósa Géza segítette egzótákkal a gyűjteményt.
Az onnét származó ritkaságok ma már termő példányokká növekedtek, mint pl. a Koyama-luc Japánból (Picea koyamai), a turkesztáni luc (Picea schrenkiana), a szahalini luc (Picea glehnii), a szibériai luc (Picea obovata), a távol-keleti szibériai és koreai jegenyefenyők: Abies nephrolepis, Abies sibirica, Abies homolepis, majd az erdeifenyők közül a mexikói diófenyő (Pinus cembroides), a közönséges erdeifenyő mongóliai változata (Pinus sylvestris var. mongolica).
A kert díszei a félsivatagi és mediterrán borókafélék, mint a Folly Gyula szaporította nehézszagú boróka (Juniperus foetidissima), a szír boróka (Juniperus drupacea), a Debreczy Zsolt gyűjtötte észak-amerikai félsivatagi Juniperus osteosperma, vagy az Orlóci László által gyűjtött anatóliai Juniperus excelsa kék változatai, és a keszthelyi Simon Ferencné észak-amerikai maggyűjtéseiből származó, pompás, változékony, sziklás-hegységi borókák (Juniperus scopulorum) és McNab-ciprus (Cupressus macnabiana).
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.