Egri vár
Cím
Eger
Dózsa György tér
47.904047 N, 20.379644 E

Kapcsolat
Telefon: 36/312-744
E-mail nincs megadva
 
 
Eger Magyarország egyik legkedveltebb idegenforgalmi célpontja. A műemlékekben gazdag északkelet-magyarországi település gyógyvizei és borai is világhírűek.
Már az első magyar király, Szent István püspökséget alapított itt 1001-1009 között, melynek védelmére 1248-tól kezdődően kővár épült.
Az elpusztult román stílusú templom helyére a várdombon gótikus majd későgótikus stílusban építettek katedrálist.
A várban kiépült püspöki székhely fénykorát a XV. században - a reneszánsz korban élte. Ekkor az ország egyik meghatározó kulturális központjaként tartották számon.
A tatárjárás után a püspöki várat megerősítették, és egészen a XVIII. századig építették.
A XVI. században a török hódítások Magyarországot is elérték, melynek az ország fővárosa is áldozatul esett. A törökök 1552-ben fordulnak az országrész egyik legnagyobb erőssége, Eger ellen. A kétezer fős védősereg közel negyvenszeres túlerővel szemben, öt heti ostromban védte meg a várat.
A vár azóta a hazafias helytállás szimbóluma, s híre - Gárdonyi Géza történelmi regénye révén - a világ minden részébe eljutott.
Az egri vár ma védett műemlék, melyben a Dobó István Vármúzeum működik. Az állandó kiállításokon bemutatják a vár történetét, föld alatti erődrendszerét, a középkori büntetési módokat és ezek eszközeit.
A kőtárban megtekinthetők az elpusztult katedrálisok maradványai, a hősök termében az 1552-es várvédelmet irányító várkapitány, Dobó István márvány síremlékének fedőlapja.
A várban található Egri Képtár hazánk egyik jelentős képzőművészeti gyűjteménye, mely németalföldi, itáliai, osztrák és magyar festményeket őriz.
A vár történelmi hagyományait a kiállítások mellett programokkal is igyekeznek feleleveníteni.
Állandó kiállítások:
- Gótikus Püspöki Palota - az egri vár története
- Hősök Terme - az 1552-es várvédők emlékére létrehozott kiállítás
- Kazamaták - a vár föld alatti erődrendszere, román- és gótikus kőtár
- Romkert - a románkori, gótikus és későgótikus székesegyház helyreállított romjai,
- Képtár - XVI-XIX. századi festők műveivel
- Börtönkiállítás - kivégzés, tortúra (kínvallatás), megszégyenítés eszközei a régi Magyarországon
- Panoptikum.
A vár történelmének és a vármúzeum kiállításainak köszönhetően a vár Eger egyik leglátogatottabb idegenforgalmi látványosságának számít hazánkban.
A Dobó István Vármúzeum nyitva tartási ideje: Állandó kiállítások nyitva tartása: Március 1.- október 31.: 9.00- 17.00 November 1. február 28.: 10.00-16.00
A várkapu nyitva tartása: November 1.- február 28.: 8.00- 17.00 Március, október: 8.00- 18.00 Május 1.- augusztus 31.: 8.00- 20.00 Április, szeptember: 8.00- 19.00
Börtön kiállítás: Október 1. - május 1.: ZÁRVA Május 1.- Szeptember 30.: 9.00- 17.00
Dobó-bástya: Utazó vázák- Görög és etruszk kincsek Franciaországból: Május 15. - November 2.: 9.00- 17.00
Hétfői napon a kiállítások zárva tartanak, de a Hősök terme és a Kazamata csoportos vezetéssel látogatható.

Megközelíthetőség: Busszal érkezve: A buszpályaudvarról kb. 20 perces sétával érjük el a várat. A buszpályaudvarról lefelé sétálva a Bazilika mellett haladunk el, ahonnan kétfelé is megközelíthetjük a vár déli Dózsa György téri bejáratát. Elindulhatunk a Széchenyi utcán a Dobó tér felé, ahonnan a Dobó utcán végig sétálva érjük el a várat, illetve a Lyceum épületét jobbra megkerülve a Kossuth Lajos utcán sétálunk a Dózsa György térig, a vár bejáratáig.
Vonattal érkezve: A vasútállomásnál felszállunk egy 11-es, 12-es, 14-es buszra, melyekkel a Gárdonyi Géza Színház megállóig utazunk (2 megálló), majd a Kossuth Lajos utcán sétálva végig, elérjük a Dózsa György teret. Amennyiben sétálni kívánunk, úgy a vasútállomást ellenkező irányban kell elhagynunk, s rövid sétával elérjük az Érsek kertet, mely kivezet minket a Kossuth Lajos utcára, innen pedig már ismerjük az utat.
Autóval érkezve: Két közeli parkolási lehetőséget ajánlunk. Egyik a Bástya utcán, a Gárdonyi Géza Emlékház előtti parkoló, melyet a Szarvas téri körforgalomhoz eljutva, s onnan Noszvaj felé véve az irányt közelíthetünk meg. Így a vár északi kapujához jutunk. A másik lehetőség a Kossuth Lajos utcán található Hotel Panorámaval szembeni parkoló használata, mely fizetős parkolóhely. Innen gyalogosan érjük el a vár déli bejáratát a Dózsa György téren.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.