Egri Történeti Tárház
Cím
Eger
Dobó u. 9.
47.902785 N, 20.379434 E

Kapcsolat
Telefon: 36/321-715
 
 
Eger történelmi belvárosában, a várbejárat tőszomszédságában található a Történeti Tárház. A kiállító helyiségben Tóth Sándor magángyűjteménye került elhelyezésre. Az állandó kiállításon látható harci eszközök, a lő- és szálfegyverek, szablyák, kardok és egyéb tárgyak az őskortól a szabadságharcig terjedő időszakból származnak. A fegyverkiállítást kiegészítik a különböző történelmi korokhoz köthető eredeti és rekonstruált viseletek. Számos igen értékes történeti relikviát tartalmaz a gyűjtemény. Több híres személyiséghez, történelmi eseményhez fűződő darab látható a kiállításon. Példaként említhető Zichy Ferenc arany címeres szablyája a XVIII. század első feléből. A Zichy család címere a szarvasagancsok között látható máltai kereszt, és feleségének Ferráris Máriának az arany címere nevesíti a szablyát a főúri családdal. Történeti eseményhez köthető Kara Musztafa török nagyvezér seregei által használt rendkívül ritka tábori üstdob. A dobot 1683-ban Bécs ostrománál használják a török seregek, amely a vesztes hadjárat után a császáriak hadizsákmánya lesz. Ezt igazolja a dob hordszíj verete, melyen olvasható Erst Rüdiger von Starhenberg császári tábornok neve, aki ekkor Bécs védelmét irányította. Később a dob 1684-ben, majd 1686-ban Buda várának ostrománál játszott újra szerepet. A múzeum igen megbecsült relikviája Rákóczi Ferenc temetési zászlaja. A fekete selyem damaszt aranyrojtos zászlón látható a színesen megfestett igen értékes barokk madonnakép, míg a másik oldalán a Rákóczi-címer. Nyitva tartás: kedd-vasárnap 10-18 óra
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.