Dunakiliti duzzasztómű
Cím
Dunakiliti
Gyümölcsös út
47.989825 N, 17.326110 E

Kapcsolat
Telefon: 96/208-161
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
A falutól nem messze épült fel az utóbbi évtizedek egyik legellentmondásosabb beruházásának, a Bős-Nagymarosi erőműnek egyik legfontosabb eleme, a Dunakiliti víztározó és duzzasztómű. A létesítmény számos túra útvonal állomása. 1977-ben Csehszlovákia és Magyarország szerződést kötött egy közös dunai vízlépcső-rendszer megvalósításáról, melynek értelmében a magyar oldalon Dunakilitinél egy duzzasztómű segítségével a vizet egy mesterséges csatornán a szlovákiai Bős-i erőműbe vezették volna. 1978-ban el is kezdődtek a munkálatok. Az időközben egyre erősödő környezetvédelmi mozgalmak felhívták a figyelmet a komplexum természetkárosító- ill. pusztító hatásaira, így a magyar kormány 1989-ben határozatot hozott a vízlépcső, ezzel együtt a dunakiliti duzzasztómű építésének leállításáról. A szlovák fél azonban nem hagyott fel a munkálatokkal. 1992-ben Dunacsúnynál megépítette a Dunakiliti duzzasztót kiváltó létesítményt és elterelte a Dunát az 1852-1811 fkm között. Az elterelés következtében a Szigetköz hullámtéri mellékágrendszerében a medrek nagy része kiszáradt. Ma a vízpótlást a Dunakiliti duzzasztómű felett kialakított fenékküszöb segítségével oldják meg, így Szigetköz visszanyerte éltető erejét, a vizet. Az erőmű ingyenesen látogatható. Páratlan élményt jelent a duzzasztómű hídjáról szemlélni az alattunk fodrozódó víztömeget.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.