Pántlika Pincészet
Cím
Dörgicse
Fő u. 42.
46.920840 N, 17.721346 E

Kapcsolat
Telefon: 87/444-379
E-mail nincs megadva
 
 
A Dörgicsei völgy a Balatonfelvidék közepén, az első vulkáni kúp és a Balaton között húzódik. A meszes agyagtalaj vulkáni hamuval rétegzett, ezért az itt termelt borokat különleges ízkarakter jellemzi, mely kesernyés utóízével leginkább a keserűmandulára emlékeztet. A szőlő fajtajelleges ízei diszkréten jelennek meg a borokban, viszont a kellemes összetételű kerek savak hosszú ízélményt biztosítanak a minden esetben teljesen száraz dörgicsei bornak. A dörgicsei egyaránt kiváló étkezési és beszélgetőbor! Dörgicséről: 900 éves falu mindig borairól volt híres! Helyén egy kőkorszakbeli település nyomai is megtalálhatók, de a koraközépkortól kezdve is folyamatosan lakott település lehetett. A Dörgicse név először egy 1082-ből származó oklevélben fordul elő, innen számítják a falu bizonyított történetét. Dörgicse a XVl. század közepén is a borairól híres! A XIII. században épült erődtemplom és kolostor román stílusú oromfala ma is ott magasodik a falu fölött. A XVll. századtól a Piarista rend meghatározó jelentőségű lesz a falu életében. A rend itt építi ki legnagyobb pincészetét, a Pántlika Kastélyban, s az egykori Pannonia területén elsőnek kapja meg, borainak palackozására, a királyi engedélyt. A Pántlika Pincészet, nevében és jellegében, az évszázados múltú papi borászati hagyományokat ápolja. A környék híres borait a rend a Pántlika Kastély alatti papi pincében őrizte. A gazdaság 60 ha saját szőlőültetvényt művel, ennek termését dolgozza föl, az 1993-ban épült feldolgozóüzemében, ahol a modern borászat összes feltételei biztosítottak.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.