Körtúra Pédikálószék, Királykuti-nyereg érintésével
Cím
Dömös

47.763858 N, 18.913338 E
Kapcsolat
Nincs megadva
Táv 12 km, szintemelkedés 450 m (menetidő 6 óra).
Dömösre (személyautón kívül) legbiztosabban a Szentedre-Esztergom között járó autóbusszal juthatunk. Ha autóbusszal érkezünk, akkor a hajóállomás utáni megállónál szálljunk le.
Ha gépkocsival jövünk, akkor célszerűen a Lukács-árok bejáratánál parkoljunk.
Innen a templom mellett elhaladó piros sáv jelzésen indulunk el. Néhány méter után csatlakozik hozzánk a hajóállomástól érkező sárga és zöld sáv jelzés.
A Malom-patakban vezet az út.
A Kaincz-forrásnál indul a piros háromszög jelzés, amely a Prédikálószékre vezet fel. Hosszú és meredek emelkedő következik, ám a látvány itt is megéri a fáradságot.
Előbb a Vadálló kövek változatos sziklatornyai és róluk a kilátás, a csúcson pedig a Dunakanyar látványa ejt bámulatba minket. Utunkat a Keserűs-hegy gerincén folytatjuk tovább.
Ezen jobbra (északnyugat felé) a Király-kúti-nyeregbe, s onnan a Szőke-forrás völgyén visszamegyünk Dömösre. A Király-kút gyér vizű forrás.
A piros háromszög jelzés a forrástól Dobogókőre, a piros sáv másik ága a Lom-hegyi-nyergen át Kiskovácsiba vezet.
Átmegyünk egy feltáró úton, majd az Akasztó-hegynél jobbra fordulunk (a piros kereszt jelzés a Tüskés-hegyen át Pilisszent-lászlóra vezet) és leereszkedünk a Király-kúthoz, ahol találkozunk a piros sáv jelzéssel.
A Király-kúti-nyeregben átmegyünk az erdészeti műúton és folyamatos lejtőn haladunk. Párhuzamosan halad egy erdészeti út is (nem aszfaltos), de csak sáros időben érdemes ezen menni. Jó útviszonyok mellett a patak mellett menjünk, sokkal szebb ez az út.
Másfél-két kilométer után balról csatlakozik hozzánk a Rám-szakadék felől érkező zöld sáv, majd nemsokára a Lukács-árok sárga sáv jelzése is, és most már a három jelzés együttesen ér a Kainz-forráshoz és a már ismert úton Dömösre.
Bélyegzési lehetőség: Dömös. Forrás: www.fsz.bme.hu.