Körtúra Pédikálószék, Királykuti-nyereg érintésével
Cím
Dömös
47.763858 N, 18.913338 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Táv 12 km, szintemelkedés 450 m (menetidő 6 óra).
Dömösre (személyautón kívül) legbiztosabban a Szentedre-Esztergom között járó autóbusszal juthatunk. Ha autóbusszal érkezünk, akkor a hajóállomás utáni megállónál szálljunk le.
Ha gépkocsival jövünk, akkor célszerűen a Lukács-árok bejáratánál parkoljunk.
Innen a templom mellett elhaladó piros sáv jelzésen indulunk el. Néhány méter után csatlakozik hozzánk a hajóállomástól érkező sárga és zöld sáv jelzés.
A Malom-patakban vezet az út.
A Kaincz-forrásnál indul a piros háromszög jelzés, amely a Prédikálószékre vezet fel. Hosszú és meredek emelkedő következik, ám a látvány itt is megéri a fáradságot.
Előbb a Vadálló kövek változatos sziklatornyai és róluk a kilátás, a csúcson pedig a Dunakanyar látványa ejt bámulatba minket. Utunkat a Keserűs-hegy gerincén folytatjuk tovább.
Ezen jobbra (északnyugat felé) a Király-kúti-nyeregbe, s onnan a Szőke-forrás völgyén visszamegyünk Dömösre. A Király-kút gyér vizű forrás.
A piros háromszög jelzés a forrástól Dobogókőre, a piros sáv másik ága a Lom-hegyi-nyergen át Kiskovácsiba vezet.
Átmegyünk egy feltáró úton, majd az Akasztó-hegynél jobbra fordulunk (a piros kereszt jelzés a Tüskés-hegyen át Pilisszent-lászlóra vezet) és leereszkedünk a Király-kúthoz, ahol találkozunk a piros sáv jelzéssel.
A Király-kúti-nyeregben átmegyünk az erdészeti műúton és folyamatos lejtőn haladunk. Párhuzamosan halad egy erdészeti út is (nem aszfaltos), de csak sáros időben érdemes ezen menni. Jó útviszonyok mellett a patak mellett menjünk, sokkal szebb ez az út.
Másfél-két kilométer után balról csatlakozik hozzánk a Rám-szakadék felől érkező zöld sáv, majd nemsokára a Lukács-árok sárga sáv jelzése is, és most már a három jelzés együttesen ér a Kainz-forráshoz és a már ismert úton Dömösre.
Bélyegzési lehetőség: Dömös. Forrás: www.fsz.bme.hu.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.