Madárdal tanösvény
Cím
Dinnyés
Külterület
47.172467 N, 18.562132 E

Kapcsolat
Telefon: 30/663-4630
 
 
2010-ben alakították ki Dinnyés határában a több részből álló Madárdal tanösvényt.
A tanösvény első része (Müller István túra) 9 állomást érint, amelyek a Dinnyési-fertő növény- és állatvilágát mutatják be. A 3 km-es körséta végig sík terepen halad, útközben gyönyörködhetünk a nádasok, szigetek élővilágában, a kilátóból csodálhatjuk az egész fertőt.
A második túra (Szikes túra) 4 km-es, a Dinnyési-fertő mentén halad, itt csatlakozik a seregélyesi tanösvényekhez.
A tanösvény harmadik része (Tóparti túra) pedig Dinnyésről Agárdra vezet, a Velencei-tó partján (8 km).

Az összességében 15 km hosszú Madárdal-tanösvény a Velencei-tó és a dinnyési Fertő védelmi terület madár-és növényvilágának, természeti érdekességeinek megismerését teszi lehetővé. A 3 km-es túra, amely a legendás hírű természetvédőről, Müller Istvánról kapta nevét, a Velencei-tó és környéke jellegzetes vízimadár világát mutatja be. Az ide látogatók megleshetik a pallóhidakról a nyári ludak, kócsagok, gémek életét. A szikes túra keretében bíbicekkel, kékbegyekkel, piroslábú cankókkal találkozhatunk.
A tóparti túrán a jellegzetes Velencei-tavi tájban gyönyörködhetünk. Leghíresebb halai a területnek az őshonos ragadozó halak. Harcsa, süllő, csuka és balin tizedeli a kisebb. A tanösvény több pontján hangos táblák segítik a tájékozódást, a látásukban korlátozottak eligazodását pedig Braille-írásos tájékoztatók szolgálják. A tanösvény érdekessége a 30 nagyméretű festmény, amely a térség növényeit, állatait, geológiai érdekességeit mutatja be.

Megközelítése: A Müller István túra Dinnyésen a Vörösmarty utca nyugati végénél kezdődik. Déli irányban a Szikes túra útvonala kapcsolódik hozzá, amely a Pelikán-ház Erdei Iskoláig vezet. Gépjárművel az M7-es autópályáról a Székesfehérvár kelet csomópontnál kell letérni a 7-es főútra Dinnyés felé.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.