Nagyerdei Kultúrpark
Cím
Debrecen
Ady Endre út 1.
47.528894 N, 21.625425 E

Kapcsolat
Telefon: 52/310-065
E-mail nincs megadva
 
 
A debreceni Nagyerdő varázslatos fái közé megálmodott intézmény 1958 óta várja vendégeit.
A vidéki kertek sorában elsőként alapított állatkert az elmúlt évtizedek alatt szervesen beépült a város és az erdő életébe.
Az alapításkori kicsiny terület bővülésével ma már 17 hektáron mutatja be öt földrész 165 fajának, mintegy 1500 példányát.
Az állatkertek szerepe az elmúlt évtizedben jelentősen megváltozott, egyre inkább bárkaszerepet töltenek be az élővilág megőrzésében. Megújult és izgalmas feladatoknak igyekszik megfelelni az önálló szakterületté vált zoopedagógia.
Kicsik és nagyok számára az önálló felfedezések élményét, az állatvilág, a természet titkaiba történő bepillantás közvetlen, személyesen megtapasztalható varázsát is megismerhetik a résztvevők az állatkerti foglalkozásokon, szakvezetéseken, a zoológiai szaktáborokon, vetélkedőkön és a jeles napok rendezvényein.
Napjaink látogatói az elmúlt évtizedekben épült régi kifutók mellett egy dinamikusan átalakuló kert, új élőhely-típusú bemutatóit is láthatják. Ezek a bemutatók már természetközeli környezetben, az állatok természetes viselkedésének megfigyelését is lehetővé teszik, és az ilyen körülmények között élő fajok számára a korábbiaknál lényegesen nagyobb jólétet, jobb közérzetet biztosítanak.
A kert különleges értékei közé tartoznak a fehérkezű gibbonok. Jerry és Lenocska elsőként alapítottak az országban eredményesen gyarapodó családot.
A nílusi vízilópár, Linda és Szigfrid lánya, vezérnősténnyé nőtte ki magát az amerikai San Diegó-i Disneylandben.
A látogatók kedvencei a feketefejű pókmajmok, a kétujjú lajhárok, és a recés zsiráf.
Madarak között Magyarországon csak itt láthatóak a nyergesgólyák, a fuvolázómadár és a szirti sas.
Az állatkert 1961-től összevonva működik a Vidámparkkal, Nagyerdei Kultúrpark néven.
A Vidámpark 15 játéküzemével a régió legnagyobb és legpatinásabb intézménye.
A Kultúrpark területe 1994-től természetvédelmi oltalom alatt áll és az itt megtalálható 341 növényfajával egyre inkább betölti a növénykerti feladatokat.
Az intézmény alapító tagja a Magyar Állatkertek szövetségének és 1994-től teljes jogú tagja a kontinens legrangosabb szakmai szervezetének, az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetségének.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.