Városi Sporttörténeti Gyűjtemény
Cím
Cegléd
Gubody utca 9.
47.172539 N, 19.794971 E
Kapcsolat
Telefon: 53/316-930, 30/214-0883
Web: www.cegled.hu
Email küldése
1992. május 10-én nyílt meg a magyar vidék első sporttörténeti gyűjteménye, a Főposta mögött a Gubody utca 9. szám alatt.

Ez a kiállítás a város gazdag sportéletének ma már több mint tízezer dokumentumát őrzi és mutatja be kiállításain a közönségnek.

Az értékes szakkönyvtár, a levéltár és a fotótár anyaga mellett olyan világnagyságok trófeáiban gyönyörködhet a látogató, mint Csordás György Európa-bajnok úszó, Gál József világbajnok birkózó, Máté Sári Európa-bajnok asztaliteniszező, Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó vagy Zsengellér Gyula kontinens-válogatott labdarúgó.

Ezen kiemelkedő sportolók valamennyien Cegléd városának szülöttei, akikre méltán vagyunk büszkék.

A kiállítás fennállásának 10. évfordulója alkalmából önálló kiadvány jeleníti meg a gyűjtemény anyagát.

A múzeum létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Kürti Béla nyugdíjas testnevelő tanár, akinek eddig nyolc helytörténeti munkája jelent meg, melyek közül a Fejezetek a ceglédi sport múltjából című könyve 1986-ban Ezüstgerely-díjban részesült.

Az érdeklődők minden kedden és csütörtökön 14-18 óráig látogathatják a kiállítást, illetve előzetes bejelentkezés alapján a hét más napjain is lehetőség nyílik a gyűjtemény megtekintésére.