Városi Sporttörténeti Gyűjtemény
Cím
Cegléd
Gubody utca 9.
47.172539 N, 19.794971 E

Kapcsolat
Telefon: 53/320-028
Webhely nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
1992. május 10-én nyílt meg a magyar vidék első sporttörténeti gyűjteménye, a Főposta mögött a Gubody utca 9. szám alatt.
Ez a kiállítás a város gazdag sportéletének ma már több mint tízezer dokumentumát őrzi és mutatja be kiállításain a közönségnek.
Az értékes szakkönyvtár, a levéltár és a fotótár anyaga mellett olyan világnagyságok trófeáiban gyönyörködhet a látogató, mint Csordás György Európa-bajnok úszó, Gál József világbajnok birkózó, Máté Sári Európa-bajnok asztaliteniszező, Szondy István olimpiai és világbajnok öttusázó vagy Zsengellér Gyula kontinensválogatott labdarúgó.
Ezen kiemelkedő sportolók valamennyien Cegléd városának szülöttei, akikre méltán vagyunk büszkék.
A kiállítás fennállásának 10. évfordulója alkalmából önálló kiadvány jeleníti meg a gyűjtemény anyagát.
A múzeum létrehozásában elévülhetetlen érdemeket szerzett Kürti Béla nyugdíjas testnevelő tanár, akinek eddig nyolc helytörténeti munkája jelent meg, melyek közül a Fejezetek a ceglédi sport múltjából című könyve 1986-ban Ezüstgerely-díjban részesült.
Az érdeklődők minden kedden és csütörtökön 14-18 óráig látogathatják a kiállítást, illetve előzetes bejelentkezés alapján a hét más napjain is lehetőség nyílik a gyűjtemény megtekintésére.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.