Bükkszentkereszt - Hollótető
Cím
Bükkszentkereszt

48.065637 N, 20.630848 E
Kapcsolat
Nincs megadva
A túra útvonala: Bükkszentkereszt - Ifjusági-tábor - Holdviola -tanösvény - IV. Béla emlékmű - Mészárszék - Lófő-tisztás - Mezőhegyes - Bodzás-rét - Ménes-lápa - Hollótető - Nagy-Hollós - Bükkszentkereszt - Bükkszentkereszt.
A településen átvezető jelzésen indultunk ki a faluból, de levágva az utat a régi úttörő tábor felé vesszük az irányt.
Innen egy a táborhoz tartozó térképen nem jelzett ösvényen megyünk át a
turistajelzésre. Ez a Lófő tisztás felé vezet, át a Mészárszék nevezetű helyen. Az út egyébként aszfaltos, mert egyben egy zöld kerékpárútnak is helyet ad. Nem követjük a jelzést, mert az elkerüli a Lófő-tisztást, hanem haladunk tovább a kerékpárúton. A turistajelzésen haladva dél felé, hamarosan Mészárszék területére érkezünk.
A táj magáért beszél, hisz pár kilométert kell csak gyalogolni, és csodás helyre kerülhetünk. Szép lassan beérkezünk a Lófő-tisztásra, majd a közepe táján egy jobbra letérő úton elkanyarodunk, ezután a köves úton folytatjuk az utunkat.
Egy rövid séta után keresztezzük a Bükki-kék turista jelzést újra. Azonban mi maradtunk a kikövezett úton, haladtunk a következő jelzésig a Ménes-lápa találkozásáig.
A Ménes-lápa bevezető útján vezet a turista jelzés, így nem nehéz megtalálni. Ezzel jobbra fordulva rátérünk a Hollótetőre vezető útra, a jelzésen.
Hollótetőre érve kicsit megpihenhetünk, érdemes bejárni a települést, majd a jelzést követve, később a közös turista jelzésen haladva bevetethetjük magunkat az erdőbe.
Itt a korábbi szakaszokon megszokott, kijárt ösvény elmarad ugyan, de a kevésbé járt ösvény is jó állapotban van.
Utunk itt egy újabb kereszteződéshez ér, ahol a Bükkszentkereszt felé vezető jelzésen indulunk meg.
Az általunk követett jelzés a Bükkszentkeresztre vezető országúttal párhuzamosan halad az erdőben. Szép csendes, nyugodt ösvény.
Pár kilométert kell csak megtenni, és balról a jelzéshez csatlakozik a turista jelzés, de csak azért, hogy a település elején el is váljon újra, és visszatérjen az erdőbe.
Mi a sárgán maradunk, és visszatérünk Bükkszentkeresztre, ezzel utunk véget is ér. Forrás:dzs-z.hu