Római Strandfürdő
Cím
Budapest
III. kerület, Rozgonyi Piroska u. 2.
47.574889 N, 19.052362 E

Kapcsolat
Telefon: 1/388-9740
 
 
A Római Fürdő Rt.-t 1930-ban alapították. 1964-re a régi strandot újjá varázsolták, és az ekkor kialakított formáját őrizte meg mai napig. A 2270 m2  területű, szabálytalan alakú forrástó szolgált a medencék alapjául. A tó fenekén feltörő vizeket forrásfoglalásokkal megfogták, a korábban egybefüggő vízfelületet három medencére osztották.
A különböző igények figyelembevételével gyermekmedencét, strandmedencét és úszómedencét alakítottak ki. A medencék feltöltéséhez 2500 m3 vízre volt szükség, a naponta elhasznált víz mennyisége így akár 4300 m3  is lehetett. Az elhasznált vizet a közeli Aranyhegyi patakba vezették. A felújítással a strand területe 2,98-ról 4,83 hektárra bővült.

XX. század - A FÜRDŐ TÖRTÉNETE
A 2000-es évben lezajlott felújítás alkalmával korszerűsítették a három medencéjét, szűrőforgató rendszerrel lettek ellátva. A strandmedence élménymedencévé alakult csúszdával, nyakzuhannyal és pezsgőztetővel, a gyermekmedence pedig játszóparadicsommá vált.
A felújítási munkálatok során számos lelet került elő a római korból, amit részben a strandok, részben pedig az Aquincumi Múzeumban helyeztek el. A strandfürdő műemléki védettség alatt áll.

Éltető víz - FORRÁSOK
A Római Strandfürdő területén található források igen fontos szerepet töltöttek be már Kr.e. 11-től. Ekkor kezdett el ugyanis kiépülni Aquincum stratégiai fontosságú települése a Római Birodalom határsávján, sok más katonai táborral és teleppel együtt. A mai Római Strandfürdő medencéit tápláló források vizét szállította az aquaeductus mintegy 5 km-es távolságra délre Aquincum-polgárváros, Aquincum-canabae és az Aquincum-katonai táborok számára, 14 jelenleg ismert forrásból. Ma a rómaiak által használt források a föld alá vezetett forrásfoglalásokban törnek elő a kőzetekből: a strand területén több helyen látható aknafedők alatt vannak elzárva, innen táplálják vizükkel a medencéket.

A víz összetétele: Stabil, alacsony oldottanyag-koncentraciójú kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos langyos karsztvíz.

Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.