Merzse úszóláp
Cím
Budapest
47.445482 N, 19.282420 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
E-mail nincs megadva
 
 
Az úszólápot ingólápnak, vagy ingoványnak is nevezzük. A főváros területén, már csak a Merse mocsárban vannak úszólápok. 1988-ban még bőségesen volt víz a tóban, a csatornákban a kubikgödrökben és a nádas melletti réteken. A régi helybeli lakosok elmondása alapján már ez az állapot is csak töredéke az 50 - 60 évvel korábbi mocsárvilágnak. A legeltetés, illetve a megtervezett kaszálás hiánya is nagymértékben hozzájárul a gyomok előretöréséhez és a védett növények eltűnéséhez. 90-es évek aszályos esztendői intézkedésre kényszerítették a főváros önkormányzatát. Ennek keretében, az erősen feltöltődött tómeder kotrása mellett döntöttek. Ez a munka nagy óvatosságot igényelt amiatt, hogy a tó mélyüljön, de a vízzáró agyagréteg ne sérüljön meg. A Merse mocsár növény és állatvilágát többen kutatták az elmúlt évtizedekben, ennek ellenére átfogó, minden részletre kiterjedő munka nem készült a területről. Néhány név a kutatók közül, a teljesség igénye nélkül: Csorba Gábor, Horánszky András, Izsáki Imre, Kismarjai Emil, Koltay Imre, Seregélyes Tibor, Stollmayer Ákosné, Szél Győző, Szollát György. A Merzse-mocsár a főváros néhány még meglévő vizes élőhelye közül a pesti oldalra egykor jellemző mocsaras területek egyik utolsó megmaradt túlélője. A mocsárban megtalálható a magas sásos, a nádas, a bokorfüzes, a fűz-nyár ligeterdő és a száradó kékperjés láprét is, több védett növény és madárfaj is honos itt.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.