Margitszigeti kolostorromok
Cím
Budapest
Margitsziget
47.528989 N, 19.051060 E
Kapcsolat
Nincs megadva
A Nyulak-szigetén a XII. században a premontreiek, a XIII. században a ferencesek, kicsit később a domonkos rendi apácák építettek kolostort. Utóbbiaknál élt a szent királylány, akiről mai nevét kapta a sziget.

A XII. században idetelepült premontreiek Szent Mihály templomát a legújabb korban rekonstruálták, maradványait rekonstruált római katolikus kápolnába foglalták. Közelében feküdt a kolostor, annak romjait 1923-ban tárták fel.
A ferencesek gótikus templomát 1272-ben szentelték fel. A ma álló fal a nyugati homlokzat töredéke a hozzá csatlakozó torony maradványaival.

A domonkos apácák XIII. századi gótikus temploma egyhajós volt, a XV. század végén alakították át utoljára szentélyét, oratóriumát. A sekrestye ablakai még román stílusúak. A templomtól délre állt a kolostor emeletes, négyszögletű tömbje, benne kerengő s abban kútház. Az utóbbit és annak kútját Roth János építész tervei alapján állították helyre, pontosan az eredeti helyén, annak alaprajzát követve. Az arányok és a díszítések - az ásatásokból előkerült töredékek alapján - szintén a királylány korát idézik.