Maróti Motorkerékpár-gyűjtemény
Cím
Budapest
XX. kerület, Nagykőrösi út 91.
47.396419 N, 19.195664 E

Kapcsolat
Telefon: 1/285-6608
 
 
Bizonyára Önben is felmerül a kérdés, hogy vajon a harmadik évezred küszöbén mi késztet valakit arra, hogy összegyűjtse hazánkban a már ipartörténeti emlékként kezelt magyar gyártású motorkerékpárokat, azokat felújítva kiállítsa és a nagyközönség számára is látogathatóvá tegye. A válasz természetesen nagyon összetett, de valahogy úgy kezdődik, hogy már apám is jó hírű önálló motorkerékpár-szerelő volt az ötvenes években Budapesten, a IX. kerületben a Kvassay úton. A politika beleszólt az ő életébe is: műhelyét államosították, de a gépjárművek szakmai szeretetét, elméleti és gyakorlati tudását továbbadta nekem.

Az 1991 óta működő gépjármű-technikai könyvkereskedésünk  jóvoltából még találkozhattam azokkal a kiváló konstruktőrökkel, tervezőkkel, gyári munkásokkal, akik aktív dolgozói voltak a Csepel Motorkerékpárgyárnak, a Danuvia Szerszám- és Készülékgyárnak, Egri Finomszerelvénygyárnak, stb. Azokkal, akik versenyeztek, illetve versenyekre felkészíthették a méltán híres magyar motorkerékpárokat.

Itt szeretném megemlíteni Ocskay Zoltán barátom nevét is, akinek személyes biztatása, szakmai ismerete is sokat jelentett számomra. Ő volt az, aki elhitette velem, hogy vannak még emberek, akik kíváncsiak a magyar veterán motorkerékpárokra is. Azt, hogy érdemes ebből egy állandó kiállítást rendezni.

Gyűjteményünk még nem tökéletes, de jól reprezentálja az 1937-1976 között gyártott magyar motorkerékpárok széles skáláját. Tekintse meg virtuális kiállításunkat, s ha szeretné életközelből is megnézni a motorokat, sok szeretettel várjuk a Nagykőrösi úton.
Szerkesztőségi ajánlat
Vizsolyi Biblia Látogatóközpont (Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum)
Vizsoly
Árpád-kori Műemlék Templom
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.