Klebelsberg Kastély Budapest
Cím
Budapest
Templom utca 12.
47.565029 N, 18.960120 E
Kapcsolat
Telefon: 30/399-2143
Web: www.klebelsbergkastelybudapest.hu
Email küldése
2017. nyarán nyitotta meg kapuit a felújított Klebelsberg Kastély, amely kulturális örökségünk bemutatásán túl szállodai szolgáltatásokat biztosít a nagyközönség számára.

Az Emlékház
A kétudvaros kialakításnak köszönhetően az emlékház kerengője és kertje funkcionálisan is kettéválasztja az épületet, melynek magjában a Klebelsberg korabeli bútorokkal berendezett szalon áll. Falain Klebelsberg politikai társadalmi elismertségét, tevékenységét, magánéletét idézzük fel autentikus módon, melyhez közvetlenül kapcsolódik a könyvtárszoba – eredeti állapotban visszaállítva, mellette modern felszerelésű kutató szobákkal.

Ahhoz hogy ezt az üzenetet eljuttassuk a mai kor emberének és diákjainak megkerülhetetlen a 21. század technikája révén egy interaktív „Klebelsberg-tudástár” létrehozása, amely a legkorszerűbb 21. századi tanterem színvonalán alkalmas rendhagyó órák és foglalkozások tartására, illetve az egyéni érdeklődés kielégítését szolgáló tájékozódásra. Klebelsberg korát és személyiségét filmrészletekkel, fényképekkel, karikatúrákkal, újságkivágatokkal, stb. idéznénk föl, s mindehhez feladatsorok, tesztek stb. társulnának, egy fejleszthető játékos rendszer segítségével, amely érintőképernyővel és érintőfelületekkel varázsolná a diákok és a látogatók elé a két világháború közötti világot.

A Klebelsberg kastély megújulása
– Az időszakos kiállító tér – amely fogadások, rendezvények, előadások színtere – szintén az adott korszakokhoz kapcsolódó eseményeket dolgoz fel.
– A bejárati előtérben az aktuális kulturális programok és események hirdetése, jegyek árusítása különböző kulturális rendezvényekre a napi kulturális kontextusba helyezik az emlékhelyet, a videotechnika segítségét is igénybe véve.
– A belső díszudvar kiválóan alkalmas koncertek, ünnepségek rendezésére. A díszudvar méltó folytatása a rózsakert, benne Klebelsberg szobrával, hiszen a rózsanemesítés volt az egyik kedves időtöltése.

Így az épületegyüttes – a továbbképzéseken és az alkotóház-funkción kívül –, természetközelsége miatt akár erdei iskolaként is használható.
Klebelsberg előtérbe helyezésével nem kívánunk kultuszt kialakítani a személye körül, de egykori otthona helyszínén szeretnénk bemutatni azt a hazafias – legjobb értelemben vett patrióta – magatartást, amellyel egy egészségét és erejét nem kímélő államférfi az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb munkásságát, hozta létre, és amely mindmáig kihat a magyarság életére.