Klebelsberg Emlékhely
Cím
Budapest
Templom utca 12-14.
47.565056 N, 18.960141 E

Kapcsolat
Telefon nincs megadva
 
 
A kastélyt Magyarország öt kultúrtörténetileg legfontosabb épületegyüttese között tartják számon. Gróf Klebelsberg Kuno kultuszminiszter itt élt 1932-ig, halálig. A kétudvaros kialakításnak köszönhetően az emlékház kerengője és kertje funkcionálisan is kettéválasztja az épületet, melynek magjában a Klebelsberg korabeli bútorokkal berendezett szalon áll. Falain Klebelsberg politikai társadalmi elismertségét, tevékenységét, magánéletét idézzük fel autentikus módon, melyhez közvetlenül kapcsolódik a könyvtárszoba – eredeti állapotban visszaállítva, mellette modern felszerelésű kutató szobákkal. Ahhoz hogy ezt az üzenetet eljuttassuk a mai kor emberének és diákjainak megkerülhetetlen a 21. század technikája révén egy interaktív „Klebelsberg-tudástár” létrehozása, amely a legkorszerűbb 21. századi tanterem színvonalán alkalmas rendhagyó órák és foglalkozások tartására, illetve az egyéni érdeklődés kielégítését szolgáló tájékozódásra. Klebelsberg korát és személyiségét filmrészletekkel, fényképekkel, karikatúrákkal, újságkivágatokkal, stb. idéznénk föl, s mindehhez feladatsorok, tesztek stb. társulnának, egy fejleszthető játékos rendszer segítségével, amely érintőképernyővel és érintőfelületekkel varázsolná a diákok és a látogatók elé a két világháború közötti világot. Klebelsberg szellemi örökségét azzal tudjuk igazán felidézni, hogy az egész projekt magyar tudással, technológiával és innovációval valósul meg. Klebelsberg előtérbe helyezésével nem kívánunk kultuszt kialakítani a személye körül, de egykori otthona helyszínén szeretnénk bemutatni azt a hazafias – legjobb értelemben vett patrióta – magatartást, amellyel egy egészségét és erejét nem kímélő államférfi az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb munkásságát, hozta létre, és amely mindmáig kihat a magyarság életére.
Szerkesztőségi ajánlat
Miskahuszár - A világ legnagyobb huszár szobra
Pákozd
Új magyar turisztikai látványosság a maga nemében egyedülálló alkotás
Füzér Vára
Füzér
A Füzéri Várhegy 2008-ban elnyerte Magyarország természeti csodája címet

Almásy-kastély
Gyula
A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónak

Kiemelt szállás ajánlatok
Kőkapu Vadászkastély és Hotel
Nagyhuta
Ha szeretnék kipihenni a hétköznapok fáradalmait, a város zaját, válasszák a Zempléni-hegység szívében, nyugodt, csendes helyen található Kőkapu Vadászkastély és Hotelt.
Szarvas Panzió
Erdőbénye
Gyalogtúrák, kerékpáros utak történelmi várak, halban és vadban gazdag vizek és erdők, borturizmus, kulturális és gasztronómiai rendezvények kínálnak sokszínű programot az idelátogatóknak.
Kata Apartman Vendégszállás
Jászberény
A szállás cégeknek, magánszemélyeknek, kirándulni, pihenni vágyóknak rövid hétvégére, akár 1-éjszakára is rendelkezésre áll.